Japonci vynalezli chytrou lžíci, která dodává jídlu slanou příchuť
Japonská společnost Kirin Holdings vyvinula „chytrou lžíci“, která dodává nesoleným potravinám slanou příchuť.
Japonská společnost Kirin Holdings uvedla na trh elektrickou slanou lžíci, která dodává jídlu slanou chuť. Byla vyvinuta společně s profesorem univerzity Meiji Homei Miyashitou, který již dříve demonstroval efekt zvýraznění chuti na prototypech elektrických jídelních hůlek.
Princip je jednoduchý – plastová lžička s kovovými prvky vysílá slabý elektrický výboj, který ovlivňuje molekuly sodíkových iontů na jazyku, a tím mění chuť jídla.
Podle společnosti Kirin je tato technologie důležitá zejména v Japonsku, kde průměrný dospělý člověk denně zkonzumuje asi 10 gramů soli. To je dvakrát více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace.
Společnost plánuje prodat 200 elektrických lžiček za cenu 127 dolarů (2 896 Kč) v květnu, poté výrobu rozšíří.
Lžíce byla představena v pondělí. Samotná technologie byla již dříve oceněna Ig Nobelovou cenou, která se uděluje za neobvyklý a bizarní výzkum.
Podnikatelé očekávají, že počet uživatelů jejich lžiček dosáhne do pěti let jednoho milionu na celém světě. Prodej v zahraničí bude zahájen příští rok.
Zdroj: Kirin Holdings