Fritéza slouží jako výrobník jedu. Vyhněte se obloukem této jedné závažné chybě
Při smažení a fritování se vytvářejí zdraví škodlivé látky vznikající rozkladem tuků. A i když máme smažené jídlo rádi a je to rychlý způsob přípravy večeře, pokrm z friťáku našemu tělu nepřináší nic dobrého. Naopak. Smažení může našemu tělo pořádně zavařit.
Jasně, že milujeme hranolky, křupavé řízečky a voňavé smažené kuře. Jsou totiž na první pohled velmi lákavé. Křupou a mají svou typickou smaženou chuť. Hranolky, smažený sýr a další podobné pochutiny ale obsahují vysoké procento kalorií a našemu tělu nic prospěšného nedávají. Jídlo, které je smažené v oleji, navíc ztrácí veškerou vodu a absorbuje tuk. Právě proto se pak trápíme s kily navíc.
Jeden kousek smaženého sýru obsahuje tisíc kalorií
Představte si typickou smaženou večeři: plátek smaženého sýra, porci hranolek a tatarku k tomu. Pokud podobnou večeři sníte celou, dostanete do sebe až 1600 kalorií, což je předepsaná doporučená denní dávka kalorického příjmu. Nezapomeňte, že jsou to právě nadbytečné kalorie, které si naše tělo ukládá na „horší časy“. Takováto večeře nemá žádné zdravé živiny, které by mohla našemu tělu dát. Naopak. Smažením se veškeré vitamíny z potravin vytrácejí.

Na čem smažíte?
Nejde jen o to, že smažíme, ale také na čem smažíme. Obyčejný olej se při smažení přepaluje a přeměnou škrobů vzniká neurotoxická a hlavně potenciálně karcinogenní látka akrylamid. Vysoké dávky této látky pak mohou negativně poškozovat nervové tkáně našeho těla. Připomínejte si, že smažené jídlo vás stejně na dlouho nezasytí. Je navíc těžce stravitelné a vysoce kalorické. Pokud budeme jídla z fritézy konzumovat denně, zaděláme si na těžké zažívací potíže.
Způsobují nárůst váhy
Jak jsme již zmínili, jedna porce hranolek má až 400 kalorií, což znamená až 24 gramů tuku. Tyto tuky ale nepatří k těm zdravím, jsou špatné, nasycené a patří mezi tzv. trans tuky. Tyto tuky způsobují nárůst cholesterolu, díky čemuž můžeme časem trpět na srdeční onemocnění. Podle některých studií také diety založené na konzumaci tuků ničí mozkové nervové buňky, které kontrolují naši váhu. Smažené hranolky mimo jiné obsahují i nadbytek soli. Ta zadržuje v těle vodu, a to vede k nabírání váhy.

Pokud chcete zhubnout, smaženému jídlu se vyhněte
Ať už se jedná o smažení v tzv. trojobalu nebo klasické smažení ve fritéze, rozhodně tento způsob úpravy jídla nespadá do kategorie zdravého vaření. Častá konzumace smažených jídel může přispívat k vysokému krevnímu tlaku a obezitě. Česká kuchyně je však plná smažených pochoutek, tudíž je jasné, že se dá jen těžce odolávat. I tady platí – všeho s mírou. Pokud si tedy jednou za čas řízek s hranolkama na oběd dopřejete, určitě kvůli tomu nemusíte mít špatné svědomí. Denně bychom ale fritovaná jídla jíst neměli. To vám potvrdí každý lékař.
Smažit se však dá i zdravě! Stačí, když budeme smažit při nižších teplotách. Nejlepší smažení je na olivovém oleji, kdy se ale olej nesmí dostat přes teplotu 170 stupňů. Je důležité olej pravidelně vyměňovat a nepřepalovat jej. Po každém osmažení jídlo nechte oschnout na papírovém ubrousku.
Věděli jste, že…
Zplodiny vznikající při smažení a fritování mají okamžitý účinek. Dýmy, které se uvolňují z rozpáleného oleje, dráždí sliznice a nejhůře na tom bývají naše oči. Některé z těchto látek jsou jedovaté, jiné mají opět karcinogenní účinek. Pokud začne z pánve stoupat namodralý dým, měli bychom okamžitě přestat smažit a olej odstavit. Tomuto stavu se říká bod zakouření a u různých tuků má samozřejmě jinou hodnotu. O tomhle jste možná neměli ani tušení, viďte?
Zdroje: novinky.cz, magazin.cz