Češi tuto potravinu jedí po kilech: Při špatném zacházení však hrozí silné halucinace
Existuje několik surovin, které jsou v české kuchyni oblíbenými stálicemi, avšak jejich špatná příprava vede k nežádoucím efektům – třeba až k rozvoji nebezpečných halucinací!
Potravin, které nejsou vůbec žádnými drogami, ale jejich snědení může vést až k lehkým halicinacím, je poměrně dost. Třeba nezralé moruše obsahují sloučeniny, jež ovlivňují centrální nervový systém. To vede (samozřejmě při nadměrném příjmu těchto plodin) k rozvoji závratí i pocitů nevolnosti.
Další takovou surovinou je žitný chléb, jenž byl infikován plísní z rodu ergot, takzvaným námelem. Ten vylučuje do těla látky způsobující halucinace a vědci se dokonce domnívají, že v historii kvůli němu mohly vznikat davové psychózy. Tehdy totiž ještě neexistovaly hygienické kontroly.
Existuje i ryba Serpa Salpa (česky Očnatec obecný), která vyvolává psychedelické účinky. Má v sobě totiž jisté toxiny, které způsobují opravdu neobvyklé stavy. Zapomínat nesmíme ani na houby, třeba na některé muchomůrky, jež jsou plné psychoaktivních látek. Nezvyklé stavy se mohou dostavit i po pozření nezralého máku.
Nečekaný nepřítel na zahrádce
Zajímavé ale je, že podobné potíže může způsobit obyčejná konzumace rajčat – tedy specificky zelených, nezralých rajčátek. Ta jsou totiž zpravidla plná toxického alkaloidu, kterému se říká solanin.
Jedná se o přirozeně se vyskytující pesticid, který chrání rostliny před nejrůznějšími škůdci a parazity. Pokud jej zkonzumujeme vysoké množství, můžeme kromě zvracení a nevolnosti zažít i stavy zmatenosti a dezorientace.

Děti a mazlíčci mají utrum!
Zvláště citlivé jsou pak na tuto látku děti, které mají nižší tělesnou hmotnost než dospělý jedinec a snadno tak u nich dojde k předávkování – hlavně, pokud jsou ponechány bez dozoru. Jejich organismus zároveň nedokáže tak účinně odbourávat škodlivé látky a toxiny.
Mezi příznaky patří průjem, bolesti břicha, v těžších případech už zmíněné halucinace spojené s neurotoxickými účinky tohoto alkaloidu. Ty mohou být jak sluchově, tak i vizuální.
Při podezření na otravu tak bez prodlení vyhledejte lékařskou pomoc, kdy doktor rozhodne, zda je například potřeba vypláchnout žaludek.
Jinde ve světě si na nich pochutnávají
Zelená rajčata se však v některých kulturách, zvláště třeba ve Středomoří, jedí i tak. Musí ovšem většinou projít speciálním druhem přípravy, aby se v nich obsah solaninu snížil. Velké oblibě se těší v Latinské Americe a v Asii, kde se mnohdy různě fermentují či dlouho vaří nebo pečou.
V jižní části Ameriky pak můžete narazit na pokrmy ze zelených rajčat jako salsa verde, což je dip z chilli papriček, česneku a koriandru, dále na pico de gallo nebo plněné papriky chiles rellenos. V Indonésii patří mezi oblíbená jídla třeba pikantní omáčka Sambal, ve Vietnamu zeleninová rybí polévka a podobně.
Jaké množství škodí
Zelená rajčata nekonzumujte nebo je jezte jen v malém množství a ideálně také po poctivé tepelné úpravě. Rozhodně je pak v žádném případě nepodávejte dětem nebo domácím mazlíčkům, těm byste ostatně neměli nabízet ideálně ani rajčata červená, která stále obsahují určité množství solaninu.
U dospělých jedinců se za bezpečné množství syrových zelených rajčat považuje asi jeden malý plod, některé zdroje však uvádí, že už i toto množství může způsobovat například zažívací potíže.
Z toho je jasné, že dětem, psům, kočkám a jiným zvířatům je tak musíte odepřít úplně. Zvláštní pozor si musí dát také těhotné či kojící ženy, kdy hrozí nebezpečí, že se toxiny dostanou do mateřského mléka. Obezřetní by měli být i starší osoby a lidé s oslabeným imunitním systémem.