Červené zlato: Ovoce plné vitamínů redukuje vrásky a zlepší vám postavu
Patří mezi ovoce, mnozí lidé ho však znají jako zeleninu. Díky svým blahodárným účinkům na zdraví i pleť je nazýváno „červeným zlatem“. Je snadno dostupné a mnohým z nás připadá obyčejné. Nazývá se rajče.
Rajčata patří mezi potraviny bohaté na vitamín C i vitamín E. Konzumace 300 g rajčat pokryje denní doporučenou dávku vitamínu C a 30 % denní doporučené dávky vitamínu E. Najdeme v nich také menší množství vitamínu K, vitamín B1, B2, kyselinu listovou, důležitou zejména v prvním trimestru těhotenství.
Zdrojem draslíku jsou nejen brambory a banány, nemalé množství tohoto minerálu je obsaženo v rajčatech. „Červené zlato“ v sobě skrývá také menší množství chromu, hořčíku, fosforu a vápníku.
Antioxidanty a lykopen
Za sytě červenou barvou rajčat stojí lykopen, látka, která patří mezi karotenoidy. Lykopen je silný antioxidant, podobně jako betakaroteny. K antioxidantům se řadí také lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí a chrání je před škodlivým modrým světlem. Slupka rajčete je plná flavonoidu kvercetinu, který se také pyšní zdraví prospěšnými účinky. Pokud rajčata oloupeme, ochudíme se o tento silný antioxidant.

Tepelně upravená jsou zdravější
Mnohé zdraví prospěšné látky tepelnou úpravou ztrácejí své účinky. To však neplatí o lykopenu. Tepelným zpracováním naopak jeho využitelnost vzrůstá až na pětinásobek oproti syrovým plodům. O lykopen se také ochudíme, budeme-li rajčata loupat.
Lykopen pro zdravé srdce
Lykopen jako silný antioxidant ničí nejen volné radikály, čímž zpomaluje stárnutí buněk. Rovněž zmenšuje riziko onemocnění srdce a cév.
Pomáhá snižovat hladinu LDL (zlého cholesterolu) a naopak zvyšuje hladinu HDL (dobrého cholesterolu). LDL cholesterol je považován za významný faktor v rozvoji aterosklerózy, která se projevuje hromaděním cholesterolu a dalších látek na vnitřních stěnách cév. Následně dochází ke zúžení cév a jejich tuhnutí. Lykopen patří také mezi látky, které pomáhají udržet krevní tlak ve fyziologických hodnotách.
Rajčaty ke štíhlé linii
Rajčata patří k potravinám, po kterých se hubne. Jsou z více než 90 % tvořena vodou. Rovněž jsou bohatá na vlákninu, avšak chudá na kalorie. Obsah sacharidů a bílkovin je zanedbatelný. Tuky bychom v nich hledali marně. Toto složení z nich dělá vynikající potravinu pro hubnutí.
Mezi jejich další výhody patří lehká stravitelnost a široké využití v kuchyni. Lze je jíst syrová k pečivu nebo z nich připravit chutné nízkokalorické saláty. Poslouží také jako obložení k masu. Výborně chutnají i tepelně upravená, například zapečená se sýrem nebo jako oblíbené lečo či rajská polévka. Rajčata lze dusit a podávat je s vařenou rýží nebo pohankou. Rovněž je možné je naložit nebo z nich připravit pyré, které po ochucení poslouží jako kečup.

Na co je třeba si dávat pozor
Ne každý salát s rajčaty je nízkokalorický. Rajčata jsou sice chudá na kalorie, avšak po přidání tučného sýru a nemalého množství olivového oleje se z nich stává kalorická bomba. Je dobré si dávat také pozor na dresink, i v něm se může skrývat nemalé množství kalorií.
Kečup se stal v české kuchyni častou ingrediencí. Na rozdíl od rajčatového pyré obsahuje cukr, různá zahušťovadla, která zvyšují jeho kalorickou hodnotu. Rovněž v něm není 100% podíl rajčat. Je proto lepší nahradit kečup rajčatovým pyré nebo rajským protlakem, který stačí pouze ochutit.
Rajčata pro zdravou pleť
Lykopen, obsažený v rajčatech podporuje zdraví pleti a zpomaluje její stárnutí. Rovněž dokáže čistit pokožku a pomáhat snižovat tvorbu akné. Blahodárné účinky na pleť má i betakaroten. Antioxidanty také redukují vrásky a pigmentové skvrny. Vysoký obsah vody přispívá k hydrataci pleti, což je důležité pro zachování její pružnosti.
Pleti prospívá nejen konzumace rajčat, ale i domácí rajčatová maska. Díky jedinečné kombinaci antioxidantů, vitamínů, minerálů a vysokému obsahu vody zanechají pokožku projasněnou a hydratovanou.
Výroba rajčatové masky je snadná, stačí rozmixovat jedno rajče, přidat jednu čajovou lžičku medu a jednu čajovou lžičku jemně drcených ovesných vloček, které fungují jako peeling. Vše důkladně rozmícháme a naneseme na obličej a krk. Necháme působit 20 minut, potom opláchneme masku teplou vodou a jemným kroužením namasírujeme pokožku. Tato pleťová maska zjemňuje pleť, zlepšuje její texturu a současně ji chrání před volnými radikály.