Přestala jsem jíst jednu jedinou potravinu a během dvou měsíců jsem omládla o deset let
Někdy stačí vysadit jednu jedinou potravinu a s naším tělem se začnou dít zázraky. Své o tom ví Jana (43), která se naší redakci svěřila se svým příběhem. „Jako bych během dvou měsíců omládla o deset let,“ tvrdí. Nejedná se o žádnou senzaci, její zkušenost potvrzuje i věda.
Jana se už delší dobu necítila dobře ve svém těle. „Neustále jsem byla unavená, měla jsem odulou tvář a kolem očí se mi začínaly objevovat hlubší vrásky. I když jsem měla krátce po čtyřicítce, připadala jsem si na padesát,“ začíná pracující matka dvou malých dětí své vyprávění.
Fyzické nepohodlí přičítala stresu a nedostatku spánku. „Kolegové se mě dokonce začali ptát, jestli nejsem nemocná. To byl moment, kdy mi došlo, že se musí něco změnit,“ říká.

Drahá kosmetika nepomohla
Domů si objednala kvalitní kosmetiku, do svého jídelníčku zařadila co nejvíce zdravých potravin a snažila se, aby denně naspala minimálně sedm hodin. „Je pravda, že jsem se cítila o něco lépe, ale základní problém zůstával. Při pohledu do zrcadla jsem se stále dívala na staršího člověka unaveného životem,“ vzpomíná.
Kamarádka jí doporučila návštěvu nutričního poradce. Tento krok se pro Janu stal zlomovým. „Detailně jsme rozebrali můj jídelníček. Lékař se zastavil především u mé konzumace pečiva. Popravdě jsem mu řekla, že ho jím prakticky denně. Ráno začínám rohlíkem nebo sladkým croissantem, na svačinu si připravuji sendvič, večer už většinou nemám čas ani chuť na velkou večeři, takže i den pravidelně zakončuji pečivem v kombinaci s jinou potravinou, například sýrem, šunkou nebo pomazánkou. Netušila jsem, že zrovna tady by se mohl skrývat hlavní zdroj mých problémů; vždyť pečivo jí denně skoro všichni,“ krčí rameny.
Konzumací bílé mouky k předčasnému stárnutí
Jana má pravdu v tom, že produkty z bílé mouky patří k nejčastěji konzumovaným jídlům v Česku. Dopřáváme si je k snídani, jsou skvělým základem rychlé svačiny a často se jimi odbýváme i na večeři. Málokdo však ví, že bílá mouka patří rovněž k surovinám s vysokým glykemickým indexem, který se negativně podepisuje na našem vzhledu, zdraví i předčasném stárnutí. Hodnota 85 ji řadí na téměř stejnou úroveň, jako je čistá glukóza.
Zlo jménem glykace
Podle odborníků problém bílé mouky spočívá v tom, že během průmyslového zpracování je zbavena všech hodnotných složek. Výsledkem je produkt bez vitamínů, minerálů a vlákniny.
Nejničivější účinek bílé mouky na naši pleť spočívá v procesu zvaném glykace. Molekuly cukru se při ní vážou na bílkoviny v našem těle včetně kolagenu a elastinu v pokožce. Dochází k tvorbě škodlivých molekul, které tělo vnímá jako cizorodé látky a reaguje na ně zánětem. V důsledku toho se snižuje elasticita pleti, vznikají vrásky a pleť vykazuje známky předčasného stárnutí.
Glykace také snižuje schopnost pleti zadržovat vlhkost. Dehydratovaná pleť má matný vzhled a je náchylnější k tvorbě šupin a jemných linek. Navíc se narušuje přirozená ochranná bariéra pokožky, což ji činí zranitelnější vůči vnějším škodlivým vlivům.

O deset let mladší
„Bylo to pro mě šokující zjištění. Stravuji se tak celý život. Nikdy by mě nenapadlo, jak moc mi to ubližuje,“ přiznává Jana.
Poslechla radu lékaře a ze svého jídelníčku vyškrtla bílou mouku. Zpočátku to bylo náročné, protože bílá mouka je prakticky všude. „Musela jsem se naučit číst etikety. Postupně jsem přešla na celozrnné produkty, místo klasických sušenek jsem chuť na sladké zaháněla ovocem nebo oříšky. První změny jsem pocítila už po dvou týdnech. Pleť nebyla tak nateklá, zmizely mi kruhy pod očima. Po měsíci si proměny všimli i v práci. Kolegové mi říkali, že vypadám odpočinutě a svěže. Podezírali mě, že mám nového chlapa,“ směje se Jana.
Po dvou měsících se cítí jako o deset let mladší. Pleť je lesklejší a pevnější a vrásky se zjemnily. Pozitivní výsledek Janu povzbudil k tomu, aby se k bílé mouce už nikdy nevrátila. A to samé doporučuje i našim čtenářům. „Na změnu jídelníčku si brzy zvyknete. V dnešní době můžete vybírat z obřího množství výrobků, které jsou často ještě chutnější než klasika. A ten pohled do zrcadla je poté k nezaplacení a nenahradí ho žádná sebelepší bageta,“ uzavírá.
Zdroje: healthist.net, Cukrovka.cz, sciencedirect.com, Dedicated.cz