Všichni dělají při vaření vajec tuhle chybu. Škodíte tím svému zdraví i peněžence
Připravit vajíčka správně je o něco složitější úkol, než by se mohlo na první dobrou zdát. Jakmile se při tomto procesu dopustíte základních chyb, nejenže tím ubližujete sami sobě, ale také své peněžence.
Vajíčka patří mezi ty vůbec nejkonzumovanější potraviny. Snad každý je má doma v chladničce. Jsou velmi všestranná. Jsou oblíbenou snídaní, která je plná bílkovin, ale také se bez nich neobejdeme při přípravě různých moučníků.
Velmi oblíbená jsou mezi Čechy například volská oka anebo pak vajíčka vařená natvrdo. Bez těch si mnozí neumí představit například obložený chléb, který si dávají ke svačině, anebo třeba všemi milované chlebíčky. Málokdo je přitom umí připravit správně.
Paradox čerstvých vajec
Samozřejmě každý z nás chce jíst ty nejčerstvější potraviny. Právě u vajíček ale může být jejich maximální čerstvost problematická. Zejména pak v případě, kdy se chystáte je vařit natvrdo. U vajec totiž platí, že čím jsou čerstvější, tím hůře se po uvaření loupou.
Mnohdy se pak stává, že na skořápce ulpívá při loupání nezanedbatelné množství bílku, který od skořápky ne a ne odlepit. Vařená vajíčka jsou nakonec nevzhledná a potrhaná. Mnozí pak zkrátka vyhodí skořápky i s nalepeným bílkem, což rozhodně není ekonomické a je to škoda.
Pokud se tedy chystáte vařit vajíčka natvrdo, je podstatně lepší pracovat s takovými kusy, které si už několik dní pobyly v chladničce. V případě, že máte v plánu dělat například obložené chlebíčky a vajec tedy logicky budete potřebovat hned několik, zakupte si je alespoň 5 dní před přípravou. Uvidíte, že je oloupete naprosto jednoduše.

Jen do horké vody
Pravidel pro to, aby se vajíčka dobře loupala, existuje hned několik. Asi jste už někdy slyšeli o tom, že je vhodné přidat do vody, v níž vejce vaříte, citronovou šťávu anebo ocet. Ani to ale nefunguje spolehlivě. Co ale spolehlivě funguje, je vložit vejce do vroucí vody. Spousta lidí je vaří tak, že je dají do hrnce, přilijí studenou vodu a pak všechno společně na plotně začnou zahřívat. To je ale taktéž špatně.
Nejdříve ohřejte vodu tak, aby vřela, a pak do ní opatrně vajíčka vložte. Díky teplotnímu šoku se bílek srazí a nepřilepí se tak důkladně ke skořápce. Ovšem pozor. Aby skořápka kvůli horké vodě nepraskla, je třeba pracovat s vajíčky, která mají pokojovou teplotu. Pakliže byste použili kusy přímo z lednice, skořápka by téměř se stoprocentní jistotou praskla.
Vejce natvrdo se vaří zhruba 8–10 minut. Poté je z vody vyjměte a způsobte jim další šok. Teď v podobě ledové vody. Ta ještě umocní oddělení bílku od skořápky. Někteří lidé vaří vajíčka ještě delší dobu. Přece se nemůže nic stát, ne? Pravdou ale je, že ta převařená jsou pak okolo žloutku podivně zelená, což rozhodně nevypadá třeba na již zmíněných chlebíčkách zrovna dvakrát vábně. Dobu vaření si tedy rozhodně pohlídejte.
Na čem smažit vajíčka?
Kromě varianty natvrdo jsou vajíčka oblíbená i v podobě volských ok. Tato příprava je rychlá a snadná, přesto se u ní často chybuje. Vejce jsou sama o sobě velmi zdravá. Jsou zdrojem celé řady vitamínů, minerálů a aminokyselin, které podporují naše zdraví v mnoha ohledech. Když je ale osmažíte na nesprávném tuku, stane se z nich spíše nebezpečná potravina.

Častokrát vejce smažíme na másle, někteří je pak dělají i na slunečnicovém oleji. Tyto tuky ale rozhodně nejsou nijak vhodné. Mají totiž poměrně nízký bod zakouření. To znamená, že se relativně rychle začínají pálit, kouří se z nich a dochází v nich k negativní změně chemických struktur. V důsledku toho se pak do potravin dostávají škodlivé látky.
Mnohem lépe tedy uděláte, když volská oka připravíte například na olivovém oleji, na přepuštěném másle anebo třeba na avokádovém oleji. Všechny tyto tuky mají totiž naopak vysoký bod zakouření.
Zdroje: budejovice.rozhlas.cz, prozeny.cz, dumazahrada.cz