Nejjednodušší pomazánka na světě: Rychlá, levná a dokonalá na chlebíčky
Vánoce nezadržitelně klepou na dveře a s nimi i čas rodinných a přátelských setkání. Nenechejte nic náhodě a připravte si občerstvení, na které budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. Nemusíte kvůli tomu ani moc utrácet. Poradíme vám recept na pomazánku, která je jednoduchá, rychlá, za pár korun a na chlebíčcích se bude dokonale vyjímat.
Chlebíčky jsou neodmyslitelnou součástí české gastronomie. Jejich historie sahá do počátku 20. století, kdy je poprvé vytvořil pražský lahůdkář Jan Paukert. Učinil tak na popud rodinného přítele, malíře Jana rytíře Skramlíka, který byl nespokojený z malé velikosti jednohubek. Chlebíček – kompromis mezi jednohubkou a obloženým krajícem chleba – se jevil jako dokonalé řešení.
Oblíbili si ho i zákazníci Paukertova lahůdkářství, kteří jeho dílo začali skupovat ve velkém. Z chlebíčku se stal postupně český fenomén, který ve světě nemá obdoby. Bývalé československé státní normy (ČSN) pro výrobky studené kuchyně dokonce popisovaly až sto druhů obložených chlebíčků!

Chlebíček na tisíc způsobů
Základem chlebíčku je plátek veky nebo bagety. Následuje pomazánka. V našich končinách je nejoblíbenější bramborová, vajíčková a česneková, ale možností je nespočet. Pomazánka nivová, s ořechy, salámová, tvarohová, sardinková, mrkvová nebo avokádová – obzvláště v době internetu a sociálních sítí můžete snadno nalézt nepřeberné množství nápadů a receptů.
Stejně tak neexistují hranice ve variantách, jak chlebíček obložit. Klasika je šunka, vařené vejce natvrdo, nastrouhaný eidam, plátek okurky a kápie, ale zvolit můžete jakoukoliv jinou uzeninu, sýr nebo zeleninu dle toho, co máte nejraději. Populární je také kombinace slaného se sladkým, třeba v podobě pálivé česnekové pomazánky a ananasu nebo mandarinky.
Dokonalost v jednoduchosti
Výhodou chlebíčků je jejich jednoduchá příprava. Výroba pomazánky, její namazání na pečivo a nazdobení dalšími ingrediencemi vám nezabere ani hodinu. O to více u návštěvy s podobným pohoštěním zabodujete; existuje jen velmi malé procento strávníků, kteří by chlebíčky nemilovali.
Proč si už tak jednoduché vaření ještě neulehčit? Máme pro vás recept na vynikající pomazánku z krabích tyčinek, která je snadná na přípravu a nákupem ingrediencí nenecháte v obchodě majlant.
Krabí tyčinky se tematicky hodí k vánočnímu období. Jejich výhodou je, že je na rozdíl od jiných rybích produktů nemusíte nijak tepelně upravovat a stačí je nechat rozmrazit. Takzvané surimi tyčinky ostatně nejsou přímo z krabího masa, ale jejich základem je namleté rybí maso, které je dochuceno a vytvarováno do podoby krabích nožek.

Snadná a rychlá pomazánka na chlebíčky
Na krabí pomazánku budete potřebovat:
- 1 balení krabích tyčinek
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 až 3 lžíce majonézy
- 1 lžičku hořčice
- citronovou šťávu
- sůl a pepř
Zmrazené krabí tyčinky vyndejte z plastového obalu a nechte povolit při pokojové teplotě. Poté nakrájejte na menší kousky. Přidejte majonézu, zakysanou smetanu, hořčici a lehce zakápněte citronovou šťávou. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Pro výraznější chuť lze přidat také čerstvé bylinky dle vlastní volby.
Pomazánku můžete podávat okamžitě nebo nechat uležet v lednici, aby se jednotlivé chutě více propojily. Podávejte na vece nebo pokrájené bagetě, které můžete ozdobit ještě plátkem šunky, nastrouhaným sýrem nebo třeba olivou. Dobrou chuť.