Toto je nejzdravější mouka v Česku: Zlepší vaše trávení a překvapí chutí. Snadno ji koupíte
Na střeva často zapomínáme, jenže jejich kondice ovlivňuje nejen trávení, ale také imunitu, náladu a celkové fungování organismu. Naše střeva totiž obývají biliony bakterií, které hrají zásadní roli v tom, jak se cítíme. A protože strava má na zdraví střev obrovský vliv, zaměříme se dnes na mouku, která může našim útrobám výrazně prospět.
V posledních letech se mluví stále více o fermentovaných potravinách, vláknině a dalších složkách, které prospívají střevům. Méně často se však hovoří o mouce – běžné surovině, kterou většina z nás používá každý den. Obiloviny často tvoří jednou z hlavních potravinových skupin v našem jídelníčku. Jenže není mouka jako mouka. Bílá pšeničná mouka, která patří mezi nejrozšířenější, je zbavená vlákniny a obsahuje hlavně sacharidy, což znamená, že našim střevům příliš nesvědčí. Existují však alternativní typy mouky, které jsou pro naše trávení prospěšná a jejich pravidelná konzumace může mít blahodárné účinky.
Proč klasická mouka nestačí
Bílá pšeničná mouka, kterou mnozí z nás denně používají na pečení i vaření, je sice běžná, ale nutričně velmi omezená. Je zbavená vlákniny a většiny cenných živin, které se nachází v otrubách a klíčcích, tím se výrazně snižuje její výživová hodnota. Konzumace potravin z bílé mouky může vést k náhlým výkyvům hladiny cukru v krvi a přispívá k tomu, že tělo rychleji ukládá tuky, což nemusí být pro většinu z nás žádoucí. Navíc, pokud konzumujete pouze potraviny z bílé mouky, vaše tělo přichází o možnost vstřebat kvalitní vlákninu, vitamíny a minerály, které jsou pro zdravé trávení zásadní.

Mouka, která umí víc
Nejzdravější mouka je mouka celozrnná. Na rozdíl od bílé mouky si zachovává všechny části zrna, včetně obalu a klíčku, což znamená, že je bohatá na vlákninu, vitamíny – hlavně skupiny B, minerály jako železo a zinek, a dokonce i antioxidanty. To všechno jsou složky, které přispívají ke zdravému trávení a celkovému fungování organismu. A právě vláknina prospívá našim střevům nejvíce. Funguje jako kartáč, který pomáhá čistit trávicí trakt, podporuje pravidelnost stolice a zároveň vytváří příznivé prostředí pro růst zdravých bakterií ve střevech. A pokud jsou vaše střeva v kondici, odrazí se to na celkovém zdraví, od imunity až po duševní pohodu.

Jak funguje celozrnná mouka na trávicí systém
Vláknina obsažená v celozrnné mouce má také prebiotický efekt, což znamená, že funguje jako potrava pro probiotika – zdravé bakterie v našich střevech. Pravidelnou konzumací celozrnné mouky tak podpoříte zdravou střevní mikroflóru, která ovlivňuje mimo jiné také naši imunitu. Další výhodou vlákniny je, že zpomaluje vstřebávání cukrů a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Celozrnnou mouku tedy ocení všichni, kdo si chtějí udržet zdravou váhu nebo mají sklony k přejídání, protože díky vláknině zasytí na delší dobu.
Jak zařadit celozrnnou mouku do jídelníčku
Zařadit celozrnnou mouku do vaší kuchyně není nic složitého. Stačí nahradit bílou mouku celozrnnou ve vašich oblíbených receptech. Celozrnná mouka má sice o něco hutnější strukturu a lehce oříškovou chuť, ale výsledky rozhodně stojí za to. Můžete ji použít na pečení chleba, muffinů, sušenek, lívanců, nebo dokonce v omáčkách jako zahušťovadlo. Pokud si nejste jistí, jestli vám nebo vaší rodině bude celozrnná mouka chutnat, ze začátku ji kombinujte v poměru 1:1 s bílou moukou. Postupně si na její chuť zvyknete a poté můžete přejít na celozrnnou variantu úplně.