Žádná stehna, žádná křídla. Z tohoto masa uděláte ten nejlepší a nejzdravější vývar
Když se řekne vývar, každý z nás si představí sytou a voňavou polévku, která umí zahřát i na duši. Vývar není jen polévka nebo základ pro chutná jídla, je to i naprostý zázrak na všechny neduhy, ať už jde o nachlazení, kocovinu nebo artriditu. Možná máte své osvědčené triky – cibule i mrkev pečené do hněda, bobkový list, pepř a trocha česneku pro jemnou vůni. Ale tímto masem můžete vývar povýšit na ještě vyšší úroveň!
Každý dobrý vývar začíná výběrem správných a kvalitních surovin a také dostatečně dlouhým časem na vaření. Jestliže chcete, aby byl vývar silný a plný chutí, měli byste být trpěliví a nespěchat na něj. Abyste totiž získali opravdu dobrý a kvalitní vývar, je třeba ho vařit pomalu, ideálně alespoň 4–5 hodin, aby se z kostí a zeleniny uvolnily všechny důležité látky, které dodají vývaru nejen chuť, ale i potřebné živiny.
Tajemství dokonalého vývaru? Správné suroviny a čas
Základem dobrého vývaru je kvalitní zelenina, určitě by neměla chybět mrkev, celer, petržel a cibule. Abyste dosáhli výraznější chutě polévky, můžete zeleninu předem opéct v troubě, čímž získáte karamelizovanou chuť i vůni, kterou v hrnci těžko nenapodobíte. A nyní se dostáváme k masu. Jestliže vaříte kuřecí vývar ze stehen, skeletu nebo křídel, máme pro vás lepší tip, a tím jsou kuřecí pařáty. Pařáty sice možná nevypadají úplně lákavě, ale právě ony v sobě ukrývají nejvíce chuti, vitamínů a kolagenu. Takže váš vývar bude nejen výjimečně chutný, ale i neskutečně zdravý.

Proč právě kuřecí pařáty
Kuřecí pařáty obsahují vysoké množství kolagenu, což je bílkovina, která je skvělá pro zdraví našich kloubů, pokožky a dokonce i trávení. Kolagen dodává vývaru hustší konzistenci a želé efekt, který oceníte jak u polévky, tak i při přípravě omáček. Zatímco běžné kousky kuřete, jako jsou stehna nebo křídla, přidávají spíše tuk, pařáty dodají vývaru lehkost, ale přitom neuvěřitelně bohatou chuť. A díky tomu, že jsou pařáty velmi nízkokalorické, hodí se i pro toho, kdo si hlídá svou váhu.
Příprava kuřecích pařátů
Možná vás napadne, že pařáty nejsou zrovna příjemné na pohled. Ano, chce to trošku odvahy, ale věřte, že výsledek rozhodně stojí za to. Než je přidáte do hrnce, důkladně je očistěte. Doporučujeme odstranit ostré drápky, které by mohly polévku zbytečně znečistit. Jakmile máte pařáty připravené, můžete je přidat do hrnce spolu s ostatními surovinami a nechat je pomalu vařit. Nezapomeňte přidat koření jako bobkový list, celý pepř, nové koření a možná i snítku petržele, která dodá vývaru svěží vůni. Přidat můžete i pár stroužků česneku nebo kousek zázvoru pro jemně pikantní nádech.
Tipy pro dokonale čirý vývar
Aby se vývar nezakalil, nechte ho jen mírně probublávat. Když se vývar příliš rychle vaří, hrozí, že se zakalí. Během vaření se bude na povrchu tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujte. Po dokončení vývar nechte chvíli stát, aby se všechny chutě pěkně uležely a spojily. Vývar můžete použít na nespočet způsobů. Může sloužit jako základ pro různé polévky, ať už jde o klasickou česnečku nebo třeba bramboračku, dále pak omáčky nebo třeba rizoto.

Recept na kuřecí vývar z pařátů
Ingredience:
2 střední cibule
1 mrkev
1 kořenová petržel i s natí
1/4 bulvového celeru
2 stroužky česneku
1 kg kuřecích pařátů
2 lžíce slunečnicového oleje
2 l vody
celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl
Cibuli a celer oloupejte, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na velké kusy, aby se vám vešly do hrnce. V případě, že chcete zeleninu opéct, pokapejte ji slunečnicovým olejem a pečte zhruba 20 minut na 180 °C. Opéct můžete i kuřecí pařáty. Zeleninu s masem přesuňte do vysokého hrnce, přilijte 2 litry vody, přidejte petrželovou nať, koření a osolte, hrnec přiklopte pokličkou a vše přiveďte k varu. Vývar táhněte pomalu na středním plameni nejméně 2,5 hodiny. Odebírejte pěnu. Vývar přeceďte přes jemné síto. Do vývaru můžete nakrájet nebo nastrouhat další mrkev, petržel a celer podle chuti. Přidat můžete i polévkové nudle, játrové knedlíčky, zelené polévkové koření nebo samotný libeček.