Tuto potravinu Češi používají po kilech. Při vaření se z ní ale stává jed
Chilli papričky, oblíbená potravina, která se těší popularitě ve spoustě zemích světa. Většina z nás tuší, že jsou chilli papričky zdraví prospěšné, málo koho už ale napadne, že konzumace chilli v sobě skrývá určitá rizika.
Průjem, pálení žáhy, nebo nevolnost – i to se může po pozření pokrmu s chilli stát. Věděli jste ale, že negativní účinky chilli nesouvisí pouze s jeho konzumací? I během vaření je potřeba dávat pozor. Pojďme se podívat na to, jak si chilli papričky připravit bezpečně a zodpovědně.
Kapsaicin – skryté riziko chilli papriček
Nejostřejší částí chilli papriček jsou jejich žilky a semínka. Právě v nich se skrývá látka zvaná kapsaicin, která působí na naše receptory a tím dráždí naše nervová zakončení vedoucí do mozku. Díky tomu vnímáme z chilli papriček teplo, pálení a někdy i bolest v ústech a na jiných sliznicích (oči a nos).
Stimulace metabolismu je jednou z předních výhod konzumace chilli, která se využívá zejména pro hubnutí. Pravidelná konzumace dokáže zrychlit metabolismus až o 20 % a zároveň by měla snížit chuť na sladké. Kapsaicin také funguje jako prevence rakoviny. Molekuly kapsaicinu se naváží na rakovinotvorné buňky a postupně je začne ničit. Pro ty, kteří trpí zvýšeným cholesterolem je tato látka velice přínosná, má totiž schopnost cholesterol regulovat. Chilli papričky také patří mezi plody výrazně podporující náš imunitní systém. Kapsaicin působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum. To vše přináší konzumace v chilli v malých dávkách. Jeho nadměrná konzumace, nebo nesprávná příprava ale může vést ke zdravotním komplikacím.
![Shutterstock_2473941065_(1)[1] - Techsvět Muž drží v ruce chilli papričky.](https://techsvet.cz/wp-content/uploads/2024/11/Shutterstock_2473941065_11-1024x684.webp)
Přepálený kapsaicin může být zdraví nebezpečný
Podobnou situaci zažila asi většina z nás. Při přípravě pálivého pokrmu cítíme, že se vzduchem šíří něco, co nás dráždí a pálí. Jak se takové situaci vyhnout? Důležitá je hlavně obezřetnost během přípravy smažených pokrmů. Během smažení chilli papriček totiž dochází k přepálení kapsaicinu. To způsobí, že se do vzduchu uvolní aerosol a vy můžete začít kašlat, slzet, nebo kýchat. V ojedinělých případech pak může dojít ke zvracení a mdlobám. Pokud máte alergie, astma, nebo citlivé dýchací cesty, varování pro Vás platí o to více. Riziko podráždění dýchacích cest se pro Vás totiž zvyšuje.
Během přípravy pokrmů s chilli papričkami se držte těchto zásad, díky kterým riziko minimalizujete. Jak již bylo zmíněno, přepalování kapsaicinu způsobují vysoké teploty. Papričky proto vždy smažte na mírném ohni. Nezapomeňte na dostatek tuku, ten chrání kapsaicin před přepálením a zároveň pálivost rovnoměrně rozprostře. Během vaření nezapomeňte důkladně větrat. Citlivější jedinci pak mohou použít roušku a rukavice, které by je měli před negativními vlivy lépe chránit. Pokud si chcete být opravdu jistí, z papriček nejdříve odstraňte semínka a žilky. Počítejte ale s tím, že pokrm nebude tak pálivý. Důležité je si po manipulaci s papričkami důkladně umýt ruce.
![Shutterstock_2495950341_(1)[1] - Techsvět Chilli papričky v sobě skrývají i zdravotní rizika](https://techsvet.cz/wp-content/uploads/2024/11/Shutterstock_2495950341_11-1024x684.webp)
Další rizika spojená s konzumací chilli
Komplikace spojené s konzumací chilli nesouvisí pouze s dýchacími cestami, při neopatrném používání může dojít k dalším komplikacím. Po nadměrné spotřebě se mohou objevit i žaludeční problémy jako je průjem, pálení žáhy, nebo nevolnost. Pozor si dejte také na podráždění pokožky, výjimkou není zarudnutí, pálení a svědění kůže. Proto je důležité se co nejrychleji po manipulaci s touto potravinou umýt. Strašákem může být i alergie, která se projevuje otokem, dýchacími potížemi a kopřivkou.
Řešením je opatrnost a střídmá konzumace
Chilli papričky jsou bezesporu zajímavou a chutnou ingrediencí, která dokáže pokrmy skvěle obohatit a ozvláštnit. Přináší spoustu zdravotních výhod, ale jsou také zrádnými společníky, před kterými je obezřetnost na místě. Dodržováním výše uvedených zásad a doporučení při manipulaci s chilli papričkami si můžete vychutnat jejich pálivou chuť bez obav o své zdraví.