Kam s pytlíky od čaje? Jednou provždy prozradíme, do kterého koše patří
Ještě nedávno se mnoho lidí domnívalo, že čajové sáčky jsou stoprocentně přírodní a biologicky rozložitelné. Myšlenka, že stačí čajový sáček hodit do bioodpadu nebo kompostu a že se během pár měsíců bez problémů rozloží, byla rozšířená mezi širokou veřejností. Jenže realita se ukazuje být složitější.
Ve skutečnosti je většina čajových sáčků spíše hybridem přírodních vláken a plastových příměsí. Na první pohled se může zdát, že sáčky vypadají jako papírové. Značné množství jich ale obsahuje polypropylen. Materiál, který má na starosti zpevnění spojů, díky němuž drží sáček při louhování pohromadě.
Právě polypropylen, tj. plastová vlákna vně sáčků váš kompost a bioodpad rozhodně neocení. Rozkládá se velmi pomalu. Papírové části pytlíků se v kompostu skutečně rychle ztratí, ale plastových složek se bude zbavovat velmi dlouho. Ve chvíli, kdy budete kompost potřebovat nejvíce, nestačíte se divit. Uzrálý kompost vás překvapí v podobě neúplně rozložených zbytků sáčků.

Čajové sáčky a ekologická stopa
V posledních letech se ekologická problematika dostává do popředí nejen vědců, ale i běžných spotřebitelů. Mnoho lidí se snaží snížit svou ekologickou stopu a zamýšlí se i nad tím, co s použitými čajovými sáčky. Některé značky se přizpůsobily požadavkům doby a skutečně přistoupily k výrobě pytlíků z čisté celulózy, která je z hlediska bioodpadu přirozeně rozložitelná.
Většina výrobců však na ekologické, ale i zdravotní rizika v podobě potenciálního uvolňování mikroplastů během louhování nehledí. Volí raději ekonomicky výhodnější varianty, pro které hrají plastové příměsi zásadní roli.
Aby nebyla problematika čajového odpadu náhodou moc jednoduchá. Existují sáčky, které jsou vyráběny kompletně z plastu. Jsou sice praktické, ekonomicky výhodné a dobře drží tvar, ale uvolňují do vody plastové mikro a nanočástice. Při každém louhování tedy kromě čaje konzumujeme i neviditelné částečky plastu, které mají tendenci se v našich tělech usazovat. Když se nad tím člověk zamyslí, nepřijde mu už tak fantaskní představa, že dle studií zkonzumujeme až pět gramů plastů týdně. Což odpovídá hmotnosti jedné kreditní karty.

Jak se jich správně zbavit
Na základě dostupných informací lze tvrdit, že většina běžných čajových sáčků do kompostu a bioodpadu nepatří. Pokud výrobce jednoznačně neuvádí, že jsou jeho sáčky vyrobeny z kompostovatelné celulózy, měli byste se mít na pozoru. Takové sáčky máte jedinou možnost vyhodit do směsného odpadu.
Hlavní úskalí pro běžného spotřebitele představuje nejasné označení složení čajových sáčků. Nastavení lepší transparentnosti by umožnilo nakupujícím činit informovanější rozhodnutí. Tím by došlo k tlaku na výrobce, kterým by nezbylo nic jiného, než se zaměřit na ekologičtější a zdravotně méně diskutabilní alternativy.
Čajové sáčky mohou vypadat jako nevinná záležitost, ale masovost jejich užití a následné recyklace má ve společnosti mimo zdravotních i značné dopady na životní prostředí. V případě, že sáček obsahuje plastové příměsi, je nejlepší jej odložit do směsného odpadu. Pouze pytlíky, které jsou jasně označené složením z přírodních materiálů můžeme zakompostovat.
Pro ty, kdo chtějí minimalizovat produkci zbytečného odpadu a spotřebu plastu, je ideální alternativou přejít na sypané čaje anebo hledat značky, které otevřeně nabízí skutečně kompostovatelné čajové sáčky. Starost o složení čajových pytlíků se může zdát malicherná. Jedná se ovšem o jednu z mnoha otázek, jejímž aktivním řešením na našich kuchyňských linkách můžeme reálně ovlivnit přístup ke zdraví naší planety.