Podzimní záplava hub ve dvou částech Česka. Houbaři si mnou ruce
Houbařská sezóna je stále v plném proudu. Houby hojně rostou po celém českém území, některé části jimi v těchto dnech doslova překypují, proto neváhejte a vypravte se do lesa. Šance, že se domů vrátíte s pořádnou nadílkou, jsou relativně vysoké. Skvělou houbovou předpověď potvrzují i meteorologové – po deštích a relativně teplém počasí by se houbám mělo skvěle dařit.
Je obecně známo, že Češi jsou národem houbařů a každý rok si jich z lesa odnesou celkem několik tun. Bedly, klouzky, lišky nebo hřiby. To je jen krátký výčet nejpopulárnějších druhů hub, na které můžete venku narazit. „V posledních dnech je to úplná houbová exploze. Už se objevují i hřiby, hřiby smrkové, křemenáče,“ řekl mykolog Luboš Zelený. Určit, kdy a kde houby porostou, může být obtížné. Díky houbové mapě lze dnes už ale velmi dobře odhadnout, ve kterých oblastech můžeme očekávat bohatou úrodu.

Kde rostou nejvíce?
V posledních dnech se nejvíce mluví o těchto dvou oblastech – jižní Čechy a východní Morava. Na jihu Čech bylo v posledním týdnu deštivo, což houbám svědčí. „Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních 7 dní. Předpovědní model pravděpodobnosti růstu hub je vyvíjen ve spolupráci s odborníky z České mykologické společnosti,“ vysvětluje Český hydrometeorologický ústav. Štěstí můžete zkusit v lesích okolo Tábora, Jindřichova Hradce či Českých Budějovic. Na východní Moravě jsou predikce nejpříznivější okolo Zlína, Valašského meziříčí a Uherského Hradiště. Pamatujte, že houby rády rostou v mechu, na vlhkých místech a také místech, kde nefouká.
Nepodceňte je vybavení
Než se vypravíte do lesa, zkontrolujte, že s sebou máte správné vybavení a jste vhodně oblečení. Rozhodně nezapomeňte na praktický košík či igelitovou tašku, do které budete nalezené houby dávat. Hodit se vám bude i menší nožík, kterým si při sběru můžete pomoci. Z domu vezměte i hadřík nebo šáteček – houbu pak lze ihned po sběru lehce otřít a zbavit větších nečistot. Základem jsou dobré a pohodlné boty vhodné do terénu, sportovní oblečení a v případě teplejšího počasí i pokrývka hlavy. Než odejdete, použijte repelent proti klíšťatům a komárům.
Pečlivé čištění
Hned po návratu domů houby vyndejte z tašky nebo košíku a s čištěním neotálejte. Kartáčkem a vodou z hub odstraňte všechny nečistoty jako hlínu, hmyz nebo jehličí. Důkladně také zkontrolujte, jak na tom vaše úlovky jsou. Pokud jsou napadené červy, okamžitě je vyhoďte. Nožičky dobře oškrábejte škrabkou nebo nožíkem. Dobře je rozprostřete například na plech a nechte po čištění oschnout. Ideální je ihned se pustit do zpracování, v lednici vám ale vydrží do dalšího dne.
Myslete na bezpečnost
Při sběru i následném čištění pamatujte na bezpečnost. Velmi často dochází k záměně různých druhů a lidem tak hrozí otrava nebo zažívací potíže, v extrémních případech i smrt. V lese vám může pomoci kapesní atlas hub nebo aplikace v telefonu, kde můžete houby zkontrolovat podle obrázků. Pokud si nejste jistí, zdali je houba jedlá, neváhejte se poradit s odborníky.
Existují mykologické poradny, kam můžete zavolat nebo houby rovnou donést. Experti vám s určením druhů rádi poradí. Splést si dva velmi podobné druhy je totiž snadné. „Bedla zahradní, tak ta některým lidem způsobuje individuální nesnášenlivost, takže ji nedoporučujeme každému. Začíná nám pomalu růžovková sezona, tam je nutné si dát pozor, aby to opravdu byla růžovka,“ upozornila mykoložka Hana Ševčíková.

Receptů je mnoho
Způsobů, jak houby využít, je mnoho, navíc mají skvělé dopady na naše zdraví. Obsahují velké množství bílkovin, aminokyselin, vitaminu A a vitaminu skupiny B. Mezi nejpopulárnější patří příprava houbové smaženice, řízků nebo omáčky. Skvěle vám poslouží jako ingredience do polívek, salátů či těstovin. Doma je můžete naložit, ve sklenici vydrží i několik měsíců. Pokud jich máte přebytek, lze je i usušit nebo zamrazit.