Jsou zdravější, než si myslíte: 5 jídel, po kterých se netloustne
Máte někdy pocit, že vše, co je chutné, se okamžitě promění v kilogramy navíc? Naštěstí to neplatí v každém případě, a ne všechny oblíbené potraviny můžeme považovat za nepřátele štíhlé linie. Existují totiž jídla, která možná na první pohled vypadají jako kalorické bomby, ale jejich přínos pro zdraví je překvapivě vysoký. Stačí se jen podívat pozorněji.
1. Popcorn: Křupavá svačinka bez výčitek
Teď nemáme na mysli kupovaný popcorn pro přípravu v mikrovlnné troubě nebo popcorn v kině, který je plný másla nebo spíše jiných nevhodných tuků. Takový opravdu raději vynechte. Ale pokud si připravíte popcorn doma s minimálním množstvím oleje a soli, získáte svačinu, která je nejen nízkokalorická, ale také bohatá na polyfenoly a základní vitaminy i minerály, jako je železo, měď, hořčík, fosfor, draslík, zinek a vitaminy skupiny B a vlákninu. Vláknina vás zasytí na dlouhou dobu, takže nebudete mít po chvíli pocity hladu.
Recept na domácí popcorn
V hrnci se silnějším dnem rozehřejte minimum oleje nebo přepuštěného másla, přidejte špetku soli a nasypte pukancová kukuřičná zrna. Přiklopte pokličkou. Hrncem často potřásejte, aby zahříváním zrna začala pukat. Popcorn můžete dochucovat nejen solí, ale i různými bylinkami a kořením. V každém případě se vyhýbejte popcornu z mikrovlnné trouby.
2. Arašídové máslo: Krémové potěšení bez pocitu viny
Arašídové máslo bývá často vnímáno jako kalorická bomba. Když si ale vyberete nebo vyrobíte kvalitní arašídové máslo bez přidaného cukru a olejů, tak je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů B, E, hořčíku a zdravých tuků. Tyto tuky vám dodají energii, která vám vydrží po celý den, a díky bílkovinám se budete cítit déle zasyceni. Pokud budete arašídové máslo konzumovat v rozumném množství, uspokojíte chuť mlsat a tedy i přebytečným kaloriím a následnému přibírání na váze.
Recept na domácí arašídové máslo
Na 500 ml másla budete potřebovat
500 g neochucených arašídů
1 lžíci slunečnicového, kokosového nebo arašídového oleje
1 lžíce medu
1/2 lžičky soli
Všechny ingredience vhoďte do mixéru a mixujte na plný výkon dokud vám nevznikne máslo. Občas mixér zastavte a stěrkou setřete směs ze stěn. Celý proces trvá asi tak 20 minut. Do másla můžete podle chuti přidat nasekané kousky arašídů nebo kakao. Pokud chcete, aby máslo mělo výraznější chuť, před mixováním je chvíli opražte nasucho v troubě nebo na pánvi.
3. Tmavá čokoláda: Malý sladký zázrak
Také čokoláda může být zdravá. Ale pozor, platí to jen v případě, že nesáhnete po mléčné verzi plné cukru. Pouze tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa alespoň 70 % je bohatá na antioxidanty, které pomáhají snižovat záněty v těle a dokonce mohou podpořit zdraví srdce. Navíc, malé množství tmavé čokolády vám pomůže uspokojit chuť na sladké bez přejídání a díky tomu budete mít svou váhu pod kontrolou.

4. Brambory: Skvělý zdroj živin, pokud je připravíte správně
Brambory mají špatnou pověst, zejména pokud jde o hranolky nebo kaši plnou másla. Ale obyčejné pečené nebo vařené brambory jsou nízkokalorickým, výživným jídlem. Obsahují vitamín C, draslík a vlákninu, která podporuje trávení a dobře zasytí. Aby byly brambory ještě zdravější, dochuťte je bylinkami a olivovým olejem.
5. Sýr: Bohatý zdroj vápníku bez přebytečných kalorií
Sýr bývá často považován za tučné jídlo, ale pokud se ho nějak nepřejídáte, je cenným zdrojem vápníku a bílkovin. Vždy kupujte kvalitní sýr. Abyste nepřibrali, hodit se vám bude čerstvá mozzarella, feta nebo cottage sýr. Tyto varianty obsahují méně tuku a kalorií než běžné tvrdé sýry a můžete si je dopřát třeba v salátu. Díky vápníku podpoříte zdraví kostí a snížíte riziko osteoporózy.