Jak udělat nejlepší domácí štrůdl ve městě: Češi zapomínají na klíčovou surovinu
Štrůdl – tento tradiční moučník, který si získal srdce Čechů po celé zemi. Jeho vůně linoucí se z kuchyně evokuje vzpomínky na dětství, na babičku, která s láskou připravovala tento vynikající zákusek pro celou rodinu. Ať už máte rádi štrůdl jablečný, tvarohový, makový nebo třeba s náplní z kyselých višní, jedno je jisté – správně připravený štrůdl je pochoutka, která potěší všechny smysly.
Přesto se ale zdá, že mnoho Čechů při přípravě tohoto tradičního moučníku dělá jednu zásadní chybu. Chybu, která může znamenat rozdíl mezi štrůdlem průměrným a štrůdlem vynikajícím, mezi zákuskem, na který budete dlouho vzpomínat, a tím, na který raději zapomenete.
Těsto je základ
Nejprve si připravte všechny suroviny na pracovní plochu. Do mísy prosejte 280 g hladké mouky a vytvořte uprostřed důlek. Do něj přidejte 1 vejce, 2 lžíce oleje a špetku soli. Pomalu přilévejte 100 ml vlažné vody a začněte míchat, dokud se všechny ingredience nepropojí. Když máte těsto, přidejte lžíci sušeného mléka a zpracovávejte, dokud se nedosáhne hladké konzistence.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte jej odpočinout v lednici alespoň hodinu. Po odležení bude těsto lehčí na rozválení a vaše náplně se do něj krásně zabalí.
Do náplně zkuste přidat tvaroh
Jablka, základ každého poctivého štrůdlu. Vyberte si odrůdu, která je pevná, šťavnatá a má výraznou chuť. Oblíbené jsou Golden Delicious, Idared nebo Granny Smith. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pak je smíchejte s trochou cukru a skořice, která dodá náplni tu pravou hřejivou atmosféru. Nebojte se experimentovat i s jinými druhy koření, jako je zázvor nebo kardamom, které vaše chuťové buňky příjemně překvapí.
Nezapomeňte na rozinky. Před přidáním do štrůdlu je namočte na chvíli v rumu. Rozinky nasáknou tekutinu a stanou se měkkými a šťavnatými, s nádechem opojné vůně alkoholu. Ořechy jsou jako třešnička na dortu, dodávají štrůdlu texturu a bohatost chuti. Vlašské ořechy se svou jemně nasládlou chutí jsou klasikou, ale nebojte se vyzkoušet i lískové oříšky, které vnášejí do náplně zajímavý říz. Ořechy před přidáním do náplně najemno nasekejte nebo nahrubo umelte, aby se jejich chuť rovnoměrně rozložila v každém soustu.

Strouhaný tvaroh. Mnoho hospodyněk na něj zapomíná, ale právě tvaroh dodává náplni neuvěřitelnou vláčnost a krémovost. Jemně strouhaný tvaroh se dokonale spojí s jablky, rozinkami a ořechy, vytvoří náplň, která se při pečení nerozpadne a krásně drží tvar. Štrůdl pak působí jako z cukrárny a chutná opravdu božsky.
Tuto tajnou přísadu používají ti nejlepší
Ti nejlepší cukráři do svých štrúdlů používají strouhaný marcipán! Tato zdánlivě nenápadná přísada dokáže z obyčejného štrůdlu vytvořit nezapomenutelný chuťový zážitek, který ohromí vaši rodinu i přátele. Marcipán, vyrobený z mandlí a cukru, přináší do štrúdlové náplně bohatou, sladkou a jemně oříškovou chuť. Jeho aroma se dokonale snoubí s voňavými jablky, šťavnatými rozinkami a křupavými ořechy.
Stačí nastrouhat 100-150 gramů marcipánu najemno a vmíchat ho do připravené náplně spolu s jablky, rozinkami, ořechy či tvarohu. Marcipán se během pečení krásně rozpustí a obalí každý kousek ovoce, čímž vytvoří dokonale kompaktní a chutnou náplň.

Pokud se ptáte, proč na tuhle surovinu hospodyňky zapomínají, možná je to tím, že marcipán byl dříve považován za luxusní a nedostupnou ingredienci. Dnes už je ale k dostání v každém lepším obchodě a jeho cena je více než příznivá.