Odmrazte mrazničku snadno a rychle: Geniální tipy, jak to zvládnout bez vypnutí
Všichni to známe. Otevřeme mrazničku a zjistíme, že zásuvku již nelze vrátit na původní místo, protože vše pokrývá námraza. Někdy dokonce můžeme zpozorovat mokré loužičky přímo pod spotřebičem. Zpravidla se toto děje ve chvíli, kdy nemáme mnoho hodin na náročný odmrazovací proces. Než vás zachvátí zoufalství, přečtěte si naše tipy a triky, jak celou tuto nepříjemnost výrazně urychlit.
Výrobci mrazniček a ledniček obvykle doporučují spotřebič odmrazit dvakrát ročně a současně pochopitelně provést také inventuru obsahu. V případě, že námraza je silnější než půl centimetru, velmi výrazně to může zvýšit energetickou spotřebu, a tak se nedá dělat nic jiného, než pustit se do odmrazování mimo předem vytyčené termíny.
Každý jistě zažil situaci, kdy měl kuchyni plnou tajících potravin a musel dlouhé hodiny čekat, než všechen led definitivně vezme za své a on bude moci to, co se podařilo zachránit, vrátit na původní místo. Tomu je nyní ale konec. Pokud se budete držet následujících doporučení, zvládnete to do hodiny.
V první řadě se patrně nevyhnete vypojení spotřebiče ze zásuvky. Je to nepříjemné, pokud máte kombinovanou lednici s mrazničkou se společným napájením, ale je to bezpečnější než riskovat zkrat.
Mrazničku odmrazíte do hodiny
Dále nezapomeňte na podlahu kolem mrazničky rozmístit dostatečně savé hadry na podlahu nebo dokonce ručníky, které odsají přebytečnou vlhkost. Pokud očekáváte skutečně velkou oblevu, můžete je pochopitelně také vrstvit.

Potřebovat budete obyčejnou kuchyňskou sůl, a to v co největším množství. Vyjměte veškerý obsah mrazničky a pokud můžete, uložte ho na nějaké chladné místo, například do sklepa. Poté odstraňte také všechny zásuvky a poličky. Všechny stěny mrazničky poté posypte větší vrstvou soli, kterou můžete do námrazy vetřít rukou.
Důvod, proč to děláme, je jednoduchý. Vzpomeňte si na silničáře, kteří, jakmile udeří mrazy, vyjedou se svými vozy a začnou posypávat namrzlé silnice. Led se poté snadněji a rychleji rozpouští. A to samé se nyní odehraje také ve vaší mrazničce.
Nezapomeňte mrazničku umýt včetně těsnění
V následující fázi si připravte láhev obyčejného octa. Tím veškerou sůl v mrazničce polijte. Není třeba šetřit. Důvody pro tento krok jsou dva. První je ten, že ocet velmi dobře neutralizuje pachy z potravin. Zadruhé mezi solí a octem proběhne chemická reakce, pomocí které se proces tání ještě urychlí.

Pokud by vám i dosavadní rychlost byla málo, můžete pro urychlení použít fén nebo horkovzdušnou pistoli a vnitřní část mrazničky pořádně zahřát.
Jakmile bude mraznička leduprostá, nezapomeňte důkladně umýt veškeré těsnění i dvířka. Pokud by nedoléhala dobře, vnikal by dovnitř vzduch, zvýšila by se energetická spotřeba a kromě toho by to nepochybně přispělo k opětovnému nárůstu námrazy.
Všechny součásti je třeba dobře vysušit
Co se polic a zásuvek týká, snadno je ledu zbavíte, pokud je vložíte do vany a dostatečně dlouhou dobu je budete sprchovat horkou vodou. Je ale nezbytné je dobře osušit, aby na nich kapky vody opět nezmrzly.
Nyní již můžete všechny potraviny vrátit dovnitř. Mrazničku poté zapněte na nejvyšší možný výkon. Jakmile bude vevnitř dosaženo obvyklé teploty, můžete opět nastavení upravit na obvyklý výkon.
Zdroje: Kafe.cz, Dumazahrada.cz, Okay.cz