Takto se v Německu dělá vyhlášená bramborová kaše: Chutná 100x lépe než naše
Z brambor můžeme připravit spoustu chutných pokrmů, jen málo z nich je tak oblíbených, jako jemná bramborová kaše zjemněná máslem. Její příprava ale může být v různých zemích odlišná. Podívejme se, jak se připravuje v Německu a také na to, jaké jsou zdravotní benefity vařených brambor. Chuti bramborové kaše dokáže odolat asi jen málokdo. Její jemnou texturu si oblíbili lidé po celém světě. Pravděpodobně nejraději ji mají lidé v evropských státech jako je Rakousko, Německo, Polsko, Česko, Slovensko a také Skandinávie, ale ani v Americe kaší rozhodně nepohrdnou. Pojďme se podívat, jak se připravuje ve zmíněném Německu.

Příprava bramborové kaše v Německu
Brambory jsou oblíbenou zdravou přílohou, která má ze všech příloh nejméně kalorií. Ve srovnání s rýží jich můžeme sníst až 5x více. Vařené brambory bez slupky mají jen přibližně 77 kalorií na 100 gramů, jsou tedy přímo ideální do redukční diety. Pokud to tedy nepřeženete s máslem. V Německu se bramborová kaše připravuje se špetkou muškátového oříšku, nesmí tam ale chybět ani trocha másla a mléka na zjemnění, které zajistí dokonale jemnou konzistenci.
Ingredience a postup přípravy:
Na přípravu bramborové kaše podle německého receptu budete potřebovat:
- brambory (množství podle sebe)
- máslo (přibližně 10 gramů na každých 100 g brambor)
- teplé mléko
- muškátový oříšek
- sůl
Umyté brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v hrnci s vodou. Vaříme o něco déle než obvykle, přibližně 35-40 minut. Uvařené brambory zbavíme vody, přidáme do nich máslo, sůl, muškátový oříšek a teplé mléko. Brambory nejdříve rozmačkáme šťouchadlem, poté je krátce rozmixujeme tyčovým mixérem. Jak vidíte, německá verze bramborové kaše je velmi podobná té české. V Německu mají jen o kapku odlišný způsob přípravy a dochucování. Kaši ale může připravovat každý jinak, proto není na škodu se inspirovat a vyzkoušet i něco jiného. Hotová bramborová kaše se podává nejčastěji k masitým pokrmům, je ale na vás, co si k ní dáte. Ve vzduchotěsné krabičce ji lze skladovat až 3 dny, ohřívat se doporučuje ve vodní lázni, aby si zachovala svou jemnou konzistenci.

Brambory obsahují spoustu cenných látek
V poslední době se na brambory trochu zapomíná. Lidé dávají přednost jiným přílohám, což je škoda. Brambory přitom obsahují spoustu antioxidantů, ale i dalších cenných látek jako jsou vitamíny a minerály. Ve velkém množství obsahuje například vitamin C – abyste ho dokázali v bramborách uchovat, doporučuje se je vařit v menším množství vody a dávat je vždy do teplé vody. V opačném případě většina prospěšných látek zůstane ve vodě, která skončí v kuchyňském dřezu. Pravidelnou konzumací brambor podpoříte hubnutí a snížení krevního tlaku. Dejte si ale pozor na to, jak brambory připravujete. Brambůrky, pečené brambory s velkým množstvím oleje ani smažené brambory nejsou vhodným pokrmem pro zdraví. Spíše se jedná o dobrotu, kterou byste si měli dopřávat jen zřídka.
Pozor na klíčky a zelené brambory
Možná jste už někdy slyšeli, že jsou zelené brambory jedovaté. Rostliny brambor skutečně obsahují toxické glykoalkaloidy solanin a chaconin, které se objevují nejčastěji v klíčcích a v zelených částech brambor. Proto tyto části vždy odstraňujte a velmi naklíčené brambory raději vyhoďte úplně – tepelnou úpravou se totiž toxických látek nezbavíte. Zdroj: Dagens, Aktin, iReceptář