Obsahuje ještě více olova a rtuti než nejhorší ryby. Češi ji jedí po kilech
Je to velká pochoutka, kterou si Češi pravidelně dopřávají. Panuje však přesvědčení, že její konzumace může být zdraví škodlivá. Obsahovat totiž může nebezpečné látky, jako je například rtuť a olovo.
Rtuť a olovo se do ryb dostávají prostřednictvím kontaminované vody či nekvalitního krmiva. Rtuť, která je známá svými neurotoxickými účinky, může způsobovat dlouhodobé poškození mozku a nervové soustavy. Olovo zase ohrožuje zdraví kostí, ledvin a reprodukčního systému.
Podle některých studií jsou hladiny těchto toxických látek v některých rybách výrazně vyšší než u jiných druhů. Zbystřit byste prý měli zejména u pangasia a tilápie. Co z toho je pravda a co pouhý mýtus?

Padlý idol českých strávníků
Pangas spodnooký je v češtině známý pod mnoha názvy, jmenujme například pangase siamského, sumečka žraločího nebo štíhohlavce žraločího. Nejčastěji však tuto sladkovodní rybu najdete pod obchodním názvem pangasius.
Do Česka k nám „doplul“ z jihovýchodní Asie a cca před 15 lety byla jeho obliba natolik velká, že byl nejprodávanější rybou ze všech. Absence kostí, jemné maso bez výrazného rybího zápachu či nízká cena – to všechno byly a jsou důvody, proč si ho čeští strávníci natolik zamilovali. Dny velké slávy pangasia jsou však zřejmě nenávratně pryč.
Asi nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že se na tom největší měrou podepsala poplašná zpráva, která se z Anglie šířila českým internetem a konzumenty varovala před škodlivostí ryby chované v kontaminovaných mekongských vodách. Na kauzu zareagovala Státní veterinární správa České republiky, která odmítala, že by v dovážených rybách byly nebezpečné chemické látky. Laboratorní testy potvrdily pouze vyšší přítomnost polyfosfátů, které ve vysokých dávkách představují riziko pro naše kosti. V jednom zkoumaném případě toto množství překračovalo stanovenou normu.
Časopis dTest zase odhalil, že mražený pangasius obsahuje velký podíl vody, což přidává rybě na gramáži a zákazník je tak svým způsobem vlastně „okraden“.
Obecně můžeme říct, že pangasius nepatří k nejzdravějším rybám, protože v něm nenajdete tolik jódu a omega-3 nenasycených mastných kyselin jako v jiných mořských plodech. Vyloženě škodlivá by však jeho konzumace být neměla.

Problematická tilápie
Populární rybou ze supermarketů je rovněž tilápie, což je vžitý název pro tlamouna nilského. Také v tomto případě se jedná o sladkovodní druh, který se přirozeně vyskytuje v Africe nebo Izraeli. V jejím složení najdete celou řadu vitamínů a minerálů, je bohatá i na bílkoviny. Češi si ji ale oblíbili hlavně pro její chutné maso s nasládlou chutí a pro nepřítomnost kostí. Může být ale tato ryba potenciálně zdraví škodlivá?
První problematickou věcí je, že obsahuje méně omega-3 mastných kyselin než jiné ryby. Velký podíl omega-6 mastných kyselin může navíc podporovat vznik zánětu v těle.
Další znepokojivou informací, která některé jedince odrazuje od konzumace tilápie, je způsob jejího chovu. Bylo odhaleno, že v Číně se tato ryba chová v krajně nehygienických podmínkách. Ve zkoumaných vzorcích byly nalezeny stopové prvky výkalů, chemikálií či těžkých kovů, jako je rtuť nebo olovo.
Pokud si tuto rybu chcete pravidelně dopřávat, měli byste si proto dobře ohlídat její původ. V běžném obchodním řetězci je šance natrefit na rybu z ekologického a pečlivě hlídaného chovu však podstatně menší.