Hrst těchto ořechů si dám každé ráno. Zhubla jsem už 20 kg a mám krásně ploché břicho
Ořechy patří mezi oblíbené potraviny. Ocení je prakticky každý milovník zdravého životního stylu, skvělou službu ale udělají vlastně komukoliv, kdo je ve vhodném množství zařadí do jídelníčku. Nejen, že jsou velmi chutné, jsou ale i bohaté na minerály a vitamíny, navíc obsahují zdravé tuky, které pozitivně ovlivňují lidský organismus. A pokud se snažíte zhubnout, máme pro vás skvělou zprávu – ořechy se hodí jíst i během redukce hmotnosti a mohou být skvělým pomocníkem během celého procesu.
Ořechy možná znáte i pod názvem skořápkové ovoce. Existuje jich několik druhů – zmínit lze například mandle, vlašské ořechy, kešu, pistácie nebo para či pekanové ořechy. Každý typ se pyšní trochu jiným obsahem mikronutrientů. Abyste tak z jejich konzumace vytěžili maximum, je vhodné je střídat. Co ale mají všechny druhy společné? Obsahují vlákninu a zdravé tuky. Vláknina napomáhá ke správnému trávení, tuky zase v našem těle plní stavební funkci a zajišťují přenos vitamínů. Primárně mají i sytící funkci, což znamená, že po jejich konzumaci vydržíme déle sytí a nebude nás po chvíli opět honit hlad. A to zvláště při hubnutí oceníme.

Důležitá makroživina
Tuky jsou společně s bílkovinami a sacharidy jednou ze tří hlavních makroživin. Jsou nezbytnou součástí naší stravy – jsou klíčové pro zdravé a správné fungování organismu. Některé mastné kyseliny obsažené v tucích si navíc lidské tělo neumí samo vytvořit, proto je důležité, abychom je přijímali v dostatečném množství ze stravy. „Tuky jsou základem pro syntézu některých hormonů a žlučových kyselin. Kromě toho jsou také součástí membrán všech buněk lidského těla a ve formě tukové tkáně působí jako tepelná izolace, ochrana před mechanickým poškozením,“ píše server Aktin. Kromě toho také slouží jako zásobárna energie pro tělo. Tuků se tedy rozhodně bát nemusíte.
Ale i tady platí pořekadlo „všeho s mírou“. Tuky by měly tvořit asi 30-35 % celkového denního příjmu. Oproti sacharidům a bílkovinám jsou totiž 2x více bohaté na energii – 1 g tuku obsahuje 9 kalorií, zatímco 1 g bílkovin nebo sacharidu obsahuje 4 kalorie. Je tedy velmi snadné to s jejich konzumací přehnat a přesáhnout celkový energetický příjem. Mějte na paměti, že pokud budete pravidelně jíst více kalorií, než za den spálíte, budete přibírat na váze. Adekvátní množství vám ale přinese nespočet zdravotních benefitů a naopak přispěje k rychlejšímu hubnutí.
Zaženou chutě
Proč se tedy vyplatí jíst ořechy v dietě? Kombinace zdravých tuků a vlákniny zpomalí trávení a zasytí vás na delší dobu. Zkrotí také chuť na sladké a různé dobrůtky. Obecně je také tuk nositelem chuti, oříšky tudíž nezklamou ani vaše chuťové buňky. Díky nim navíc do těla dostanete hořčík, mangan, železo, selen nebo zinek. Zaměřte se na jejich konzumaci v přirozeném stavu. Vyvarujte se praženým a soleným druhům, během hubnutí nejsou vhodné ani ořechy máčené v čokoládě či jogurtu. Zbytečně totiž budete konzumovat více kalorií a cukru.

Vsaďte na vlašáky
Srdcovkou během hubnutí jsou především vlašské ořechy. V Česku jde o velmi běžný, dostupný a oblíbený druh. Na obohacení jídelníčku postačí 4-7 kousků. Už tak malý počet stačí k tomu, abyste dosáhli na své cíle, co se ideální postavy týče! I pouhé 4 kusy vašemu tělu dodají omega-3 nenasycené tuky – žádný jiný druh ořechů se jim v tomto ohledu nevyrovná. Navíc vám dodají i draslík, vápník a měď. „Ze zdravotního hlediska, na základě řady odborných studií, vlašské ořechy fungují jako prevence před srdečními onemocněními či cévními chorobami. Snižují díky obsahu omega-3 taky hladinu cholesterolu. Podle některých studií podporují rozvoj mozku a inteligence, proto bývá jejich konzumace doporučována také starším dětem,“ vysvětluje web Alfafit.
Na jejich konzumaci nedají dopustit především ženy, kterým už se zhubnout podařilo. Veronika za půl roku zhubla 20 kg, stačilo upravit jídelníček a zařadit do režimu více pohybu. A právě konzumace vlašských ořechů jí pomáhá zahnat chutě na sladké, zbytečně nemlsat a zůstat dlouho bez pocitu hladu. Díky tomu se nepřejídá průmyslově zpracovanými potravinami a udržuje si vysněnou postavu a ploché bříško. Postačí pár kousků ořechů zařazené do snídaňového jídla a uvidíte, že poznáte rozdíl.
Stačí dva kousky každý den
Vlašáky samozřejmě nejsou jediným vhodným druhem. Skvěle poslouží i mandle, které působí blahodárně na funkci štítné žlázy. Jezte je i se slupkou – obsahuje totiž vysoké množství antioxidantů. „Chcete shodit kila nebo začínáte hubnout? Pak jsou pro vás mandle doslova to pravé ořechové. Ve 100 gramech mandlí se skrývá až 21 gramů bílkovin, takže hravě strčí do kapsy jiný populární zdroj bílkovin – maso. A co víc, ze všech ořechů jsou nejbohatší na vlákninu,“ píše web iDnes. Skvěle chutná i mandlové máslo a při pečení můžete využít mandlovou mouku.
Velký vliv na štítnou žlázu má i selen. Právě problémy se štítnou žlázou trápí mnoho žen a způsobují nadváhu či obezitu. Denní dávka selenu je obsažená ve dvou kusech para ořechů, neváhejte je tak zakomponovat do vašeho jídelníčku. Dále pak obsahují i kyselinu zvanou arginin, která přímo souvisí s procesem hubnutí. „Arginin, aminokyselina přítomná v para ořeších, hraje důležitou roli při stimulaci spalování kalorií. Konzumace těchto ořechů tedy může pomoci zvýšit účinnost metabolismu,“ píše web Zdravoslav.
Ačkoliv jsou ořechy bohaté na energii, nebojte se jich a dejte jim šanci. Uvidíte, že konzumace v přiměřeném množství udělá zázraky.