Sladidlo s nulou kalorií má spojitost s krevními sraženinami a řadou srdečních onemocnění
Podle nové pilotní studie konzumace nápojů se sladidlem erythritolem, a to umělým sladidlem používanému ke slazení nízkosacharidových keto produktů, více než zdvojnásobil riziko tvorby krevních sraženin u zdravých lidí.
Krevní sraženiny se mohou uvolnit z cév a cestovat až do srdce. Díky tomu mohou způsobit infarkt. Nebo se sraženiny mohou dostat do mozku, kde mohou způsobit mrtvici. Předchozí výzkumy spojily erythritol s vyšším rizikem mrtvice, infarktu a smrti.
U každého jedince, který byl součástí studie, každé měřítko reakce sražení krevních destiček po použití erythritolu vzrostlo“ řekl hlavní autor studie Dr. Stanley Hazen, ředitel Centra pro kardiovaskulární diagnostiku a prevenci v Cleveland Clinic Lerner Research Institute pro CNN. ,,Konzumace nápoje s ekvivalentním množstvím glukózy, nebo cukru, neměla žádný vliv na aktivitu krevních destiček.“
Hazen také dodává, že výsledky studie neznamenají, že bychom měli okamžitě produkty s tímto sladidlem používat, ale rozhodně tento závěr vyvolává otázku, zda jsou bezpečné, či nikoli.
Pravdou však je, že účastníci studie měli v nápojích čtyřikrát větší množství sladidla, než je u nápojů běžné. Nicméně, moožství sladidla použitého v každém nápoji bylo ekvivalentem k tomu, co je běžně obsaženo v typických ,,sugar free“ potravinách jako jsou zmrzliny a sladké pečivo.
Co vlastně je erythritol?
Stejně jako sorbitol a xylitol, je erythritol cukerný alkohol, sacharid přirozeně se vyskytující v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Lidské tělo také vyrábí erythritol jako vedlejší produkt metabolismu glukózy, ale pouze v malých množstvích.
Uměle vyráběný ve velkém množství, erythritol nemá žádnou pachuť, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a má méně projímavý účinek než některé jiné cukerné alkoholy. Má asi 70 % sladkosti cukru a je považován za sladidlo s nulou kalorií.
Uměle vytvořený erythritol, spolu se svými příbuznými, je považován a obecně uznáván jako bezpečný.
Další studie ukazuje podobné výsledky
Nová studie, publikovaná ve čtvrtek v časopise Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, požádala 20 účastníků, aby přes noc hladověli, a ráno jim byla odebrána krev. Potom dostali nápoj s buď 30 gramy erythritolu nebo 30 gramy cukru. Po 30 minutách byla účastníkům opět odebrána krev.
Hladina erythritolu v krvi vzrostla tisíckrát po jednom nápoji s touto látkou, zatímco hladina cukru v krvi vzrostla pouze o malé množství. Ve výsledku odběrů krve hraje ale mnohem větší roli srážlivost krevních destiček v souvislosti v konzumací slazeného nápoje. Opravdu byla opět zjištěna zvýšená srážlivost po požití nápoje s umělým sladidlem.
„Viděli jsme zvýšené srážení, pomocí měření, jak rychle sraženiny zablokují cévu nebo zastaví průtok krve, což je model srdečního infarktu nebo mrtvice,“ řekl.
Zdroj: CNN, studie, předchozí výzkum, Studie, AHA Journals