Elektrické čínské hůlky s regulací chuti způsobují, že jídlo s nízkým obsahem soli chutná slaně. Vyzkoušíte je?
Jídlo s nízkým obsahem soli bez chuťového postihu by mohlo být brzy na jídelním lístku. Japonský potravinářský a nápojový gigant Kirin ve spolupráci s vědci z univerzity Meiji předvedl sadu elektrických hůlek, které dokáží zlepšit vnímání slanosti, píše server New Atlas.
Většina lidí konzumuje příliš mnoho soli. V průměru asi 3 600 mg denně ve srovnání s výživovými doporučeními americké vlády, která doporučují maximálně 2 300 mg a mnozí z nich v důsledku toho trpí hypertenzí a souvisejícími zdravotními problémy.
Potraviny se sníženým obsahem soli se dají najít poměrně snadno, ale může to být trochu smutný zážitek; sůl totiž zvýrazňuje a podtrhává ostatní chutě. Zatím nevíme, jak zajistit, aby jídlo chutnalo slaně, aniž by bylo skutečně slané. Zdá se, že na to Kirin podle všeho přišel.
Ve spolupráci s výzkumníky z laboratoře Miyashita na univerzitě Meiji vyvinul tým společnosti Kirin sadu hůlek pro zvýraznění chuti, které pomocí elektrických stimulačních vln mění vnímanou chuť jídla.
Foto: Kirin Holdings
Co hůlky umí?
Jak přesně to funguje, není dobře vysvětleno. Společnost uvádí, že systém „elektrického vnímání chuti“ spojuje jednu obyčejnou jídelní hůlku s druhou, která je připojena k napájecímu zdroji a řídicímu počítači na zápěstí. Podle tiskové zprávy systém používá velmi slabou elektřinu k úpravě funkce iontů, jako je chlorid sodný a glutamát sodný, aby změnil vnímání chuti tím, že jídlo bude zdánlivě chutnat silněji nebo slaběji.
Co se týče dalšího vývoje, výzkumný tým uvádí, že chce výsledky tohoto společného výzkumu využít k tomu, aby poskytl duševní uspokojení z bohatěji vnímané chuti a zároveň zdravotní výhody plynoucí z výživových aspektů pro ty, kteří dodržují dietu s nízkým obsahem sodíku. Společnost Kirin zase bude pokračovat ve vývoji nových služeb, které podporují prevenci nemocí způsobených životním stylem tím, že zvyšují spokojenost se stravou, aby byla strava spotřebitelů chutnější, příjemnější a zdravější.
Zdroj: newatlas.com