Byl vyroben první veganský vaječný bílek na světě bez asistence slepice. A chutná skvěle!

Společnost EVERY Co. oznámila výrobek EggWhite. Jedná se o první vaječný bílek na světě bez živočišných složek. Pro demonstraci chuti a funkčnosti vaječného bílku si každý vybral ikonickou francouzskou makronku. Ve spolupráci s jejich výrobcem Chantal Guillon uvedla na trh první makronky bez živočišného původu vyrobené z vaječného bílku EVERY EggWhite, píše server New Atlas.

Společnost EVERY chce tímto krokem urychlit přechod na bílkoviny bez živočišného původu. EVERY EggWhite je třetím produktem uvedeným na trh z platformy EVERY za méně než 18 měsíců. První vaječný bílek na světě, který neobsahuje zvířata, má všechny vlastnosti běžných vaječných bílků, ale obejde se bez drůbežích farem a vyžaduje méně vody, půdy a emisí skleníkových plynů.

Lze jej šlehat stejně jako vaječný bílek z kuřecího masa a nabízí stejnou výšku pěny, stabilitu a strukturu potřebnou při pečení. EVERY EggWhite je výsledkem sedmiletého výzkumu a vývoje. Limitovaná edice makronek, na níž se podílely společnosti Chantal Guillon a EVERY, bude nabízena v příchutích Earl Grey, marakuja, pistácie, jahody, tahitská vanilka a hořká čokoláda.

Výrobce Chantal Guillon označuje makronky vyrobené z bílků EVREY EggWhite za veganské, protože při jejich výrobě se nepoužívají žádné živočišné produkty. Upozorňuje však, že obsahují vaječné alergeny, takže nejsou vhodné pro osoby s intolerancí. Vědci odhadli, že výroba vaječných bílkovin tímto způsobem by mohla snížit emise skleníkových plynů o polovinu ve srovnání se současným dopadem chovu kuřat na životní prostředí.

Zdroj: newatlas.com, businesswire.com