Digitální jídelna v Bruselu umožní jíst zaměstnancům zdravěji. A jak se stravujeme v Čechách?
Potravinová společnost Foodiz sídlící v hlavním městě Bruselu (Belgie), chce zlepšit kulturu stravování na pracovišti a udělat z ní zdravější, a to i pro ty, kteří pracují z domova. Celý proces byl digitalizován, vše funguje přes pohodlnou aplikaci.
Společnost Foodiz vznikla ještě před koronavirovou krizí. Klade si za cíl nabízet zdravé obědy do kanceláří. Poskytuje různé druhy poledních menu, je možné si vybrat třeba z misek, polévek, sendvičů a mnoha dalšího.
Jídlo se neustále obměňuje. Těm, kdo si pomocí aplikace v mobilním zařízení objednají jídlo před jedenáctou hodinou dopoledne, bude doručeno o hodinu později. Náklady na dopravu hradí zaměstnavatel.
Jak píše web InnovationOrigins, majitelé společnosti Foodiz přišli na nápad díky svým vlastním špatným zkušenostem. Když si šli jako zaměstnanci něco sníst, jídlo jim nevyhovovalo z hlediska kvality, ceny a i kvůli délce času, který mimo firmu trávili. Firmy si těžko zřizují vlastní restaurace pro své zaměstnance. Pro zaměstnavatele je poměrně obtížné zajistit opravdu dobré jídlo. Zvlášť v době koronavirové krize, kdy většina pracovala z domova, by stála firemní jídelna příliš mnoho peněz.
Foto: Louis Hansel /Unsplash
A jak to celé funguje? Jídla se připravují v centrální kuchyni v Bruselu, týmem 7 lidí. Celý proces je digitalizován a funguje přes aplikaci. Jídla jsou zdravá a rozvážejí se již za 6 euro (145 korun). Díky tomu jsou mnohem levnější než objednávky z restaurace. V současné době dodávají jídlo do 400 společností.
A navíc, celá společnost je 100% udržitelná. Je pouze jedna centrální kuchyně, což pomáhá držet náklady na co nejnižší úrovni. Elektřinu v kuchyni vyrábějí solární panely, používá se filtrovaná dešťová voda. Přepravu zajišťují ekologická vozidla, elektrická auta a kola. Software vždy určí nejlepší trasu pro dodání jídla. Používají se recyklovatelné obaly a do budoucna se plánuje vyrábět vlastní opakovaně použitelné obaly.
Do konce roku 2022 bude společnost expandovat do Lucemburska a na sever Evropy. A samozřejmě plánuje být aktivní v Nizozemí, Německu a Francii.
Podle webu PruvodcePodnikani, v Čechách zatím podobný centrální digitalizovaný systém obědů pro zaměstnance není. Na českém trhu je aktivních několik společností, které se zabývají dovozem jídla z restaurací, jako jsou například společnosti Dámejídlo, Wolt nebo Bolt Food. První dvě jsou poměrně drahé, díky 30% provizi. Nové společnosti Gastry nebo OneMenu (start-up ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem) už jsou podstatně zajímavější, co se týká výše provize i moderního systému objednávek.
Zdroj: innovationorigins.com, pruvodcepodnikanim.cz