Dříve běžnou práci dnes nikdo nedělá ani s platem 170 tisíc. Kdo to umí, má luxusní vilu
Abyste si měsíčně přišli na bezmála 200 tisíc korun, rozhodně nemusíte mít vystudovanou vysokou školu. Stačí k tomu vlastně jen odhodlání a talent. Přesto ale královsky placenou práci chce dělat jen málokdo.
Řada lidí má za to, že vydělávat měsíčně vysoké peníze je podmíněno vystudováním vysoké školy. To by ale nemohlo být dál od pravdy. V posledních letech je zvýšená poptávka po různých šikovných řemeslnících. Elektrikáři, automechanici i třeba zahradníci si měsíčně mohou přijít na velmi pěkné peníze. Stejně tak ale i cukráři.
Kvalitních cukrářů je pramálo, a tak je jejich práce s nadsázkou ceněná zlatem. Mnozí o tom ale nemají nejmenší tušení, a tak se studiu tohoto oboru vycházející žáci ze základních škol spíše vyhýbají. Mylně se domnívají, že by se po škole uchytili možná tak v nějaké menší cukrárně, kde by si žádné velké peníze nevydělali. Opak je ale pravdou. Ti nejšikovnější se totiž mohou mít ve výsledku lépe než lidé pracující na manažerských pozicích.
Práce na volné noze
Talentovaní cukráři leckdy ani nemají zaměstnavatele, ale pracují sami na sebe. Díky tomu mají pochopitelně volnou pracovní dobu, nejsou ničím vázaní a mají tak absolutní svobodu. Dorty a další cukrářské výrobky připravují na zakázku. A protože je v současné době kvalitních cukrářů velmi málo, jsou zákazníci ochotni za sladké dobroty zaplatit velmi štědře.
Za obyčejný, nijak zvlášť nezdobený dort si lepší cukráři účtují kolem jednoho tisíce korun. Za přípravu náročnějších, bohatě zdobených dortů, například těch svatebních, je pak možné si vydělat i více jak 20 tisíc korun.
Zároveň se cukráři na svatbách kromě dortů podílejí také na přípravě dalších sladkých dobrot, a tak si díky jedné hostině přijdou na královské peníze. Nejvyšší výdělky pak cukráři mívají hlavně v červnu, červenci, srpnu a září. Právě toto jsou měsíce, které jsou pro svatby nejoblíbenější.

Výdělek ve výši bezmála 200 tisíc
Aby cukrář dobře vydělával, potřebuje pochopitelně reklamu. Není proto divu, že se řada z nich chlubí svými výtvory na sociálních sítích, kde si onu reklamu udělají prakticky zadarmo. Ti nejnadanější si pak měsíčně přijdou na obrovské výdělky, na které v mnoha případech nedosáhnou ani lidé s červeným diplomem.
Pravdou ale je, že takoví cukráři patří mezi absolutní špičku v oboru a věnují se primárně umělecké cukrařině, kdy vyrábí opravdu nápadité a luxusní dobroty. Leckdy se pak nesoustředí jen na zakázky, ale mají i své vlastní cukrárny, kde si pochopitelně vydělají mnohem více, neboť k nim zákazníci chodí pravidelně. V takovém případě si každý měsíc vydělají částky blížíce se k 200 tisícům korun.
Talentovaní cukráři s velkou praxí si pak mohou vydělat ještě další peníze provozováním například cukrářské akademie, kde své zkušenosti předávají dál.

Úspěšní i bez školy
Cukrařina má obrovskou výhodou v tom, že vlastně ani není potřeba ji studovat na škole. Ti šikovní, které pečení baví, se skvěle uchytí i bez výučního listu. Nejdůležitější je zápal a touha učit se novým věcem. To ostatně tvrdí i jedna z nejznámějších českých cukrářek Helena Fléglová. Aby se podle ní člověk dostal mezi cukrářskou špičku, musí se cukrařina stát jeho životním stylem.
„Musíte jí obětovat spoustu volného času a peněz, abyste se neustále vzdělávali a drželi krok i se zahraničím,” uvedla Helena Fléglová v rozhovoru pro magazín Apetit. Je tedy třeba říct, že nic není hned, a přestože si cukráři mohou žít jako v bavlnce, vše má svou cenu. „Jedná se o velmi kreativní obor, který se pořád posouvá, nemůžete na několik let ‚vypadnout’,” vysvětlila ještě cukrářka. Nejdůležitější je, aby člověka práce bavila a nevnímal ji jen jako zdroj příjmu. Pak je skutečně možné dostat se mezi samotnou elitu.