Čočku na Vánoce už nikoho nechce. Tento nový hit roku 2024 je zdravější a přináší štěstí
Vánoční svátky jsou spojené s mnoha krásnými tradicemi, které si předáváme z generace na generaci. Od zdobení stromečku, přes pečení cukroví až po slavnostní večeři, se každoročně těšíme na rituály, které nás provázejí svátečními dny. Ale jak se doba mění, mění se i některé zvyky. Někdy se moderní trendy střetávají s těmi starými a vznikají nové zajímavé tradice, které mohou mít stejně hluboký význam.
Mezi takové tradice patří podávání čočky na Vánoce. Říkalo se, že symbolizuje bohatství a hojnost, protože svým tvarem připomíná peníze. Ale jak se zdá, letošní rok s sebou přináší změny. Čočka už prý není tím hlavním pokrmem, který bychom měli na vánoční stůl servírovat. Je čas udělat místo pro něco lepšího – a ještě zdravějšího!
Čočka jako symbol hojnosti
Čočka je bezpochyby cenným zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů. Dlouhá léta patřila mezi tradiční pokrmy, které měly přinést do domu hojnost. Dnes ji však mnoho lidí na Vánoce nevaří. Možná se jen začínáme zaměřovat na jiné potraviny, které lépe odpovídají našim moderním stravovacím návykům, anebo prostě hledáme něco, co bude nejen symbolické, ale i zdravé. Proto není divu, že čočku mnozí nahradili jinou surovinou, která nejen dobře chutná, ale také může přinést štěstí a bohatství – alespoň tak to tvrdí novodobé trendy. A co víc, je mnohem šetrnější k našemu trávení.

Čím nahradit čočku
Přemýšleli jste někdy nad tím, čím nahradit čočku? Někdo možná vsadil na moderní superpotraviny, jako je quinoa nebo bulgur. Ale jsou zde i staré dobré pokrmy, které se k nám znovu vracejí. Navíc se jedná o tradiční české suroviny, které mají na našich stolech své pevné místo už od nepaměti. Takže, pokud chcete do svého vánočního jídelníčku zařadit něco tradičního s hlubšími kořeny, máme pro vás jeden skvělý tip. Jde o surovinu, která symbolizuje hojnost a sílu, přináší pocit sytosti, a přitom je výživná a zdravá. Ano, řeč je o krupách! Tento tradiční pokrm se k nám vrací a to ve velkém stylu. Kroupy, které byly po staletí nedílnou součástí české kuchyně, znovu získávají na popularitě. Možná si pamatujete, jak je vařily naše babičky, ale dnes se kroupy dostávají na talíře moderních domácností jako zdravá alternativa k jiným přílohám – a nejen k těm svátečním.
Proč jíst kroupy
Kroupy jsou vyrobené z ječmene a v minulosti byly symbolem hojnosti, protože byly dostupné a výživné. A co je důležité, jsou skvělým zdrojem vlákniny, která prospívá našemu trávení, a zároveň obsahují spoustu vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje. Navíc mají nízký glykemický index, což znamená, že vás zasytí na dlouhou dobu a nebudete po nich mít brzy hlad. Kroupy jsou také univerzální surovinou, kterou můžete upravit na mnoho způsobů. Můžete je podávat jako hlavní jídlo, přílohu nebo přidat do polévek. Výborně se hodí k tradičním českým jídlům, jako je kysané zelí, uzené maso nebo houby. A pokud chcete svému vánočnímu menu dodat trochu originality, zkuste kroupový salát s ořechy a sušeným ovocem.

Tradiční houbový kuba podle receptu Romana Vaňka
Připravte si
- 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru na podlití
- 1,5 l vody
- 250 g velkých krup
- 130 g oloupané cibule
- 100 g sušených hub
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíci nakrájených lístků plocholisté petržele
- 1 lžičku sušené majoránky
- špetku drceného kmínu, čerstvě mletý pepř a sůl
Troubu rozehřejte na 180 ºC. Kroupy důkladně propláchněte, nasypte do hrnce, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Jakmile budou kroupy uvařené doměkka, slijte. Než se kroupy uvaří, namočte sušené houby do vody, poté z nich vymačkejte vodu a nakrájejte je nahrubo. Nakrájejte najemno i cibuli a oloupejte česnek.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažte polovinou sádla. V kastrolu na středním ohni rozehřejte zbylé sádlo, přidejte cibuli a za občasného míchání ji orestujte dozlatova. Přidejte kmín, kroupy, houby a prolisovaný česnek. Vše 2 minuty restujte za stálého míchání. Přidejte sušenou majoránku, podlijte vývarem a nechte za stálého míchání provařit do hustší směsi. Dle chuti osolte a opepřete. Kroupovou směs přesuňte do vymazaného pekáče, hezky uhlaďte a vložte do rozehřáté trouby na 10 minut. Na talíři ozdobte nakrájenou petrželí. Dobrou chuť!