Tento oblíbený olej vám může zničit zdraví: Češi netuší, že smažením riskují rakovinu i infarkt
Řízek nebo smažák patří k velmi populárním českým pokrmům. Chuťové buňky plesají, ale naše zdraví pláče. Olej používaný pro smažení má totiž celou řadu nevýhod, které našemu tělu vůbec neprospívají. V krajním případě nám dokonce mohou způsobit i mnohá závažná onemocnění, v nejhorším dokonce rakovinu.
Důvod, proč máme tolik rádi smažené dobroty, je jednoduchý. V tuku, který použijeme ke smažení, se totiž chutě a vůně rozloží tak, že se nám zdají výraznější. Kromě toho si užíváme také křupavý trojobal. V minulosti se nejčastěji smažilo na másle a sádle, poté ale začal převládat názor, že to není příliš zdravé, a tak lidé začali dávat přednost rostlinným olejům, které považovali za „lehčí“. Ukazuje se ale, že je to omyl.
Slunečnicový olej může způsobit rakovinu
Například slunečnicový olej, který běžně v kuchyni na pánev dáváme, se podle odborníků ke smažení naprosto nehodí. Při zahřívání totiž dochází ke vzniku různých škodlivých látek, jako například volných radikálů nebo peroxidy lipidů (tuků), které mají na lidské tělo velmi špatný vliv.

Kromě toho se jeho kouřový bod nachází velmi nízko. To znamená, že není příliš těžké dosáhnout teploty, při které se daný olej nebo tuk přepaluje a začíná vytvářet karcinogenní látky. Kromě toho, že není vhodné ho jíst, není ani zdraví prospěšné vdechovat výpary, které se během smažení v kuchyni uvolňují.
Při použití slunečnicového oleje se navíc tvoří transmastné kyseliny, které mají negativní vliv na kardiovaskulární systém. Mohou zvyšovat hladinu cholesterolu a také riziko srdečních onemocněních. Celkově vzato, slunečnicový olej bychom měli používat spíše při přípravě studených pokrmů, jako například salátů. Jeho chuť ale není nijak skvělá a do salátů známe řadu chutnějších olejů. Nejlépe bychom tak udělali, kdybychom ho z kuchyně vyřadili úplně.
Rakovinu za určitých okolností může způsobit i olivový olej
Nabízí se pochopitelně otázka, čím tedy slunečnicový olej nahradit. Kuchaři doporučují olej řepkový, který má kouřový bod vysoko a zvládne bez větších potíží zahřátí až na 200 stupňů. V poslední době začíná být oblíbený také olej kokosový nebo avokádový. Hypoteticky by se dal použít také olej olivový, ovšem smažením znehodnotíme řadu zdraví prospěšných látek v něm a kromě toho to chuťově pravděpodobně nebude žádná hitparáda.
Nefiltrovaný panenský olivový olej kromě toho obsahuje určité pevné části, které se při smažení rády pálí. Nevědomky byste si tak do pokrmu přidali nahořklou chuť spáleniny a rakovinotvorné látky.
Řada lidí si oblíbila způsob, jak se při přípravě tradičních smažených pokrmů obejít zcela bez oleje. Pokud si právě ťukáte na čelo s tím, že je to nesmysl, čtěte dále. Taková možnost totiž skutečně existuje a spočívá v použití horkovzdušné fritézy.

Smažit můžete i zcela bez oleje
Jedná se o speciální zařízení, ve kterém velmi rychle proudí horký vzduch, který poměrně rychle pokrmy osmaží bez použití oleje. Pokud si jeho chuť už kvůli křupavosti nedokážete odepřít, můžete jídlo pouze postříkat například olejem v rozprašovači. V každém případě ho ale budete oproti klasickému smažení potřebovat jen zlomek.
Další výhodou je také to, že je tento typ přípravy jídla skutečně velmi rychlý. Pokud tedy na vaření nemáte moc času, určitě toto zařízení oceníte. Odstranění nutnosti použít olej kromě toho bude vyhovovat také lidem, kteří se snaží zhubnout a množství přijatých tuků si musí hlídat.
Pokud bychom měli zmínit negativa, jedná se především o vyšší pořizovací cenu a fakt, že daný spotřebič zabere další místo v kuchyni, ale využijete ho pouze při přípravě několika specifických jídel. Je tak třeba zvážit, zda si je budete dopřávat tak často, aby vám úbytek prostoru v kredenci stál za to.