Odborníci konečně rozhodli: Toto je nejlepší pivo v Česku
Češi jsou národem pivařů a svůj národní zlatavý mok naprosto milují. Ale není pivo jako pivo. Každé chutná trochu jinak a vypadá trochu jinak. A každý člověk si mezi nimi po čase najde to své nejoblíbenější. Proto pak není snadné rozhodnout, které tuzemské pivo je to nejlepší. A přesto ho odborníci nyní objevili.
Nejstarší české pivovary mají mnohasetletou tradici. Tento mok se u nás hojně pil už ve středověku a lidé pili víc pivo a víno než vodu. Což nebylo proto, že by byli tak bohatí nebo to byli zkrátka alkoholici – voda byla tehdy často znečištěná a zdravotně závadná, zato alkoholické nápoje byly bezpečné.
Tato tradice nám vydržela dodnes a své hospody a hospůdky milujeme. Některé podniky, zejména ty v centru Prahy, mají nesmírně dlouhou tradici. Chodí do nich dokonce i turisté toužící ochutnat to nejlepší české pivo. A i když se ceny piva v posledních pár letech vyšplhaly neskutečně vysoko, restaurace pořád nemají o štamgasty nouzi.
Každý podnik přitom nabízí jiné pivo (nebo jiná piva). Existuje už nespočet jejich značek a druhů. Neustále vznikají malé pivovary a nadšenci si doma vyrábí své vlastní pivo, které v případě úspěchu začnou prodávat i dál než jen svým přátelům. Pivovarů už je proto v Česku tolik, že i ten největší znalec má problém určit, které pivo je to úplně nejlepší.

Degustátoři rozhodují
O tom, které pivo je lepší, má hustší pěnu, lepší barvu, hořčí chuť nebo je po něm menší kocovina, se můžete hádat donekonečna. Co člověk, to jiná chuť a jiný názor. Někdo upřednostňuje klasické velké pivovary, další si své TOP pivo našel u těch malých. Někdo má rád desítku, jiný si rád popřeje silnější piva. A někdo upřednostní nealkoholické pivo.
Proto když se hledá nejlepší pivo roku, pozvou se na to odborníci. Tedy lidé, kteří pivo pijí nejen pro chuť nebo pro žízeň, ale především ti, kteří mu dokonale rozumí. Vědí, jak se vyrábí, jak má chutnat a jak chutnat naopak nemá. Tito degustátoři se pak sejdou na soutěži piv a ochutnávají a ochutnávají a ochutnávají. A nakonec vyhlásí, který ze vzorků je nejlepší.
Stejně tomu bylo i letos, kdy se do soutěže o nejlepší pivo roku (tedy pouze v rámci České republiky) přihlásilo hned 26 pivovarů. Ti ochutnavačům dodali celkem 101 různých piv. A tyto vzorky se pak postupně ochutnávaly, převalovaly na jazyku, hodnotila se jejich barva, chuť i příměsi.

A výsledkem je České pivo 2024. Tedy nejlepší tuzemské pivo tohoto roku. Už vás déle nebudeme napínat, i když si ještě můžete sami zkusit tipnout, jaké z nich to vyhrálo. Jistě už jste ho totiž sami pili. Slavnostní fanfáry – je jím Radegast Ryze hořká 12.
Pivo je národním pokladem
Ačkoliv odborníci neustále varují před nadměrným pitím alkoholu a doporučují nanejvýš jeden půllitr piva denně, mnozí je zcela ignorují. A jelikož je pivo významnou součástí naší ekonomiky, tak má velkou podporu i „shora“, tedy přímo od naší vlády a ministra zemědělství.
„V jeho spotřebě jsme stále světovými premianty – a já doufám, že tomu tak zůstane i nadále,“ prohlásil ministr Marek Výborný u příležitosti vyhlášení piva roku. Což je z ekonomického hlediska sice hezké přání, ale pro lidské zdraví až tak pozitivní není. A ministr zdravotnictví by mu jistě mohl oponovat.
Každopádně platí, že Češi svá piva milují a jen tak se to jistě nezmění. Hospody jsou stále plné a leckdo je ochotný zaplatit i 70 korun za půllitr točeného piva. Ti skromnější si pak kupují PET lahve v supermarketu. A ať už máte rádi letošního vítěze soutěže o nejlepší české pivo nebo máte jiného favorita, tak faktem je, že každý si může pít, co mu chutná. A příští rok stejně jistě zvítězí úplně jiná značka.