České ženy běží do Penny: Nejnutnější zelenina za 13 Kč/ks. Jinde i 3x dražší
Ceny potravin jsou předmětem dlouhodobých diskuzí, Českem už nějaký ten čas hýbe zdražování. Zvláště v zimě jsou ceny některých druhů ovoce a zeleniny vyšší než obvykle, a to především kvůli dovozu a také faktu, že většina typů není v sezóně. A pokud se naše republika potýká i s neúrodou, jako tomu bylo třeba loni, ceny mohou vyletět opravdu vysoko. Vyplatí se proto sledovat akční nabídky a číst týdenní letáky, aby vám příznivé ceny surovin neutekly. Momentálně v jednom z obchodních řetězců najdete snadno využitelný druh zeleniny za skvělou cenu.
Po bouřlivém období konstantního nárůstu cen a inflace se situace v obchodech na chvíli stabilizovala, ovšem ekonomové a odborníci stále varují, že i v roce 2025 nás čeká zdražování. „Zemědělský sektor v listopadu potěšil meziměsíčním zlevněním, ovšem z předchozích měsíců je zde nahromadil poměrně významný cenový růst.
Výrobci potravin hlásí meziroční zdražení o 1 procento, což signalizuje, že další cenové navýšení je pouze otázkou času,“ řekl pro web Echo 24 ekonom Vít Hradil. Lze tak očekávat, že ceny ovoce a zeleniny opět postupně porostou. Pokud tak máte šanci tyto druhy potravin nakoupit ve slevě, rozhodně neváhejte. Příležitost už se zase dlouho nemusí opakovat.

Téměř půl kila
Různé typy ovoce a zeleniny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Jsou totiž bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu, navíc se jedná o nezpracované a přírodní suroviny. Podle světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli sníst každý den 400 g ovoce a zeleniny. Poměr mezi druhy by měl být 2:1 ve prospěch zeleniny – konzumovat bychom tedy měli asi 270 g zeleniny a 130 g ovoce denně. Pokud to převedeme na porce, doporučuje se do každodenní stravy zařadit zhruba pět porcí. Takové množství ale může být při dnešních cenách pěkně náročné. Odborníci totiž upozorňují, že se zdražování už stihlo promítnout do stravovacích návyků Čechů. A není se čemu divit.
Téměř o polovinu levnější
Supermarkety se zákazníkům snaží pomoci týdenním zlevňováním různých potravin a občas se v letáku vyskytne skutečná cenová bomba. Momentálně se skvělou nabídkou pyšní obchod Penny.
Aktuálně tam totiž najdete salátovou okurku za 12,90 Kč za kus! Normální průměrná cena této zeleniny je ovšem 22,96 Kč. Jedná se tedy opravdu o citelné zlevnění. Penny okurku nabízí o 48 % levněji oproti běžné ceně. Neváhejte a pro zeleninu se vypravte, nabídka totiž končí už ve středu 12.2.2025! Jestli nevíte, kde se nachází k vám nejbližší Penny prodejna, můžete to hravě zjistit na stránkách řetězce. Stačí zadat vaše poštovní směrovací číslo a vyhledávač vám prozradí, jak daleko se obchod nachází.

Široké využití
Salátová okurka je populární a oblíbenou zeleninou s velmi širokým využitím. Klidně si tak můžete udělat zásoby – nemusíte se bát, že by vás omrzela. Můžete ji použít jako přílohu, hravě z ní ale uděláte i důležitý komponent hlavního chodu. Nicméně mezi její velké výhody patří i to, že ji s ostatními druhy zeleniny stačí jen nakrájet a například s humusem či jiným dipem poslouží jako skvělá svačina či zdroj vlákniny k většímu jídlu.
Co tedy z okurky můžete připravit? Pustit se můžete třeba do okurkového salátu, jehož druhů je nespočet. Samozřejmostí je klasická česká přílohová verze, zaujmout vás ale například může třeba korejský pikantní okurkový salát, který poslouží i jako hlavní chod. Možností je také studená polévka gazpacho, okurková čalamáda nebo čerstvý fresh. U této zeleniny se meze fantazii nekladou.
Bohatá na nutrienty
Okurka má typickou chuť a vůni. Díky vysokému obsahu vody je svěží a hydratuje. Na 100 g obsahuje pouhých 12 kalorií, a tak se klasifikuje jako zdravá a nízkokalorická potravina. Je bohatá na minerály a živiny – najdeme v ní vitamín B, C, K, draslík a železo. Opomenout nesmíme ani již zmíněnou vlákninu. Pokud okurky správně skladujete, vydrží i několik týdnů. „Okurky jsou citlivé na chlad. Ideální skladovací teplota se pohybuje mezi 8 až maximálně 15 °C, tj. na chladném místě v kuchyni nebo ve spíži. Skladování v chladničce v zásuvce na zeleninu není příliš vhodné, okurky tam vydrží pouze tři až čtyři dny,“ píše server NZIP. Zatímco je tedy ve slevě, můžete si udělat zásoby a surovinu postupně zpracovávat. Receptů na její úpravu je opravdu mnoho.