Tato jídla se mění v nebezpečný jed pouhým jediným ohřátím. Češi to vůbec netuší, varuje odborník
Ohřívání pokrmů ze včerejška nás často zachraňuje od plýtvání a vyhazování zbytků jídla do koše. Jenže to, co bylo včera skvělé k obědu, se po ohřátí může stát nebezpečné pro naše zdraví. Některá jídla totiž mohou po ohřátí nejen ztratit chuť a výživové hodnoty, ale u některých pokrmů hrozí mnohem větší riziko.
Ohřívání jídla sice šetří čas, ale v některých případech představuje i značné zdravotní riziko. Může totiž dojít k přemnožení škodlivých mikroorganismů, a tím i k riziku vzniku zdraví nebezpečných látek. Obecně platí, že zbytky jídla by měly být do dvou hodin od jejich uvaření uloženy do ledničky. Při pokojové teplotě se v jídlu vytváří ideální prostředí k množení nežádoucích mikroorganismů. Také platí, že uvařené jídlo by se mělo ohřívat pouze jednou a v takovém množství, které zkonzumujete. Pokrmy ohřívejte na plný výkon ve zdravotně nezávadných plastových miskách nebo ještě lépe ve skleněné nádobě na vnitřní teplotu alespoň 75 °C. Nižší teploty pod 60 °C dávají prostor k množení bakterií.

Houby mohou způsobit zažívací potíže
Jestliže máte rádi houby, měli byste zpozornět. Houby jsou podle vědecké studie jedním z největších rizik, pokud mluvíme o ohřívání. Obsahují totiž bílkoviny a enzymy, které se po prvním vaření začnou rozkládat. Pokud houby necháte vychladnout a později je ohřejete, tyto změny mohou způsobit zažívací potíže, nevolnost nebo dokonce otravu. Abyste se těmto problémům vyhli, houby zkonzumujte ihned po uvaření a dodatečně je neohřívejte. A pokud vám to stejně nedá a houbovou omáčku si chcete ohřát druhý den, skladujte ji v lednici maximálně 24 hodin a ohřejte ji na vysokou teplotu – ale ani tak nemáte záruku, že se vyhnete možným potížím. To samé platí o tepelně upravované zelenině. Během ohřívání mohou v zelenině vzniknout zdraví škodlivé látky, jako například karcinogeny v celeru a škodlivé dusitany v červené řepě.
Rýži po uvaření rychle zchlaďte
Jestliže si chcete ohřát zbytky rýže z lednice, i v tomto případě byste měli podle vědců zpozornět. Rýže totiž může obsahovat bakterii Bacillus cereus, která se při vaření nezničí. Jakmile rýži necháte vychladnout a následně ji ohřejete, může tato bakterie produkovat toxiny, které vedou k nevolnosti, zvracení a průjmu. Aby byla rýže bezpečná, nechte ji po uvaření rychle zchladnout a uložte ji do lednice do hodiny po dovaření. Pokud ji druhý den ohříváte, ujistěte se, že dosáhla vysoké teploty – a nikdy ji neohřívejte více než jednou.

Zelenina plná nitrátů a možných problémů
Špenát je sice skvělý pro zdraví, plný vitamínů a minerálů, všem ten ohřívaný už tak skvělý není. Špenát obsahuje podle vědecké studie vysoké množství nitrátů, které se při opakovaném zahřívání mohou přeměnit na dusitany a nitrosaminy – látky, které mohou být pro naše zdraví nebezpečné a dokonce karcinogenní. Takže špenát raději konzumujte ihned po jeho přípravě. Pokud vám něco zbyde, a vy ho nechcete vyhodit, uložte jej do lednice co nejrychleji a ohřejte ho jen jednou a to na vysokou teplotu.
Oblíbená příloha vás může nepříjemně překvapit
Brambory jsou stálicí v české kuchyni, ať už jako pečené, vařené, nebo kaše, jenže bohužel i brambory skrývají riziko. Ve vařených bramborách se při pokojové teplotě mohou začít množit bakterie, které produkují toxiny. A ty se při ohřátí v mikrovlnce bohužel nezničí.Opět platí, že byste je hned po uvaření měli rychle zchladit a uložit do lednice. Určitě je nenechávejte na kuchyňské lince stát příliš dlouho. Ohřát je můžete, ale opět jen jednou a vždy na vysokou teplotu. Jinak si koledujete o žaludeční potíže. Podobné je to i s vejci vařenými natvrdo nebo míchanými vejci. Konzumujte je vždy čerstvá a neohřívejte je. Pokud máte zbytky vajíček, raději je zabalte a vezměte si je jako studenou svačinu.