Takto si budeme vychutnávat jídlo ve virtuální realitě

Italský umělec Mattia Casalegno představil na Týdnu umění v Miami provokativní projekt Aerobanquets RMX, jak píše server VR Scout. Tento multismyslový zážitek kombinuje technologii VR s chutným jídlem a nabízí jídlo ve smíšené realitě, jaké jsme ještě neviděli. 

Instalace inspirovaná knihou F. T. Marinettiho Futuristická kuchařka, sbírka fiktivních receptů z budoucnosti, podporovala až 16 hostů najednou, z nichž každý měl na hlavě náhlavní soupravu Meta Quest 2 VR vybavenou externím sledovačem rukou.

Během této akce hosté ochutnali pět až sedm pokrmů připravených šéfkuchařem Chintanem Pandyou, držitelem michelinské hvězdy a ocenění James Beard Foundation. Hosté si mohli vybrat ze dvou menu: běžného a veganského. Během jídla byly ve virtuální realitě vykresleny textury a chutě jednotlivých pokrmů. Součástí zážitku byl také text namluvený porotkyní soutěže Top Chef Gail Simmonsovou.

Společnost Casalegno vyvinula vlastní příslušenství, které proměňuje dotykové ovládání zařízení Meta ve futuristické nádobí. Pravděpodobně proto, aby hosté mohli snadno a pohodlně sledovat polohu svých pokrmů ve virtuální realitě.

Zdroj: vrscout.com, redakce