Špatná zpráva pro „šunkáče“ – vědecky potvrzeno!

Podle nové studie v časopise The Lancet Diabetes & Endocrinology konzumace červeného i zpracovaného masa výrazně zvyšuje riziko cukrovky 2. typu, přičemž vaše šance ještě vzrostou, pokud budete konzumovat pouhé dva plátky šunky denně.

Vědci pod vedením univerzity v Cambridge tuto souvislost objevili po analýze zdravotních údajů od 1,9 milionu účastníků z celého světa v rámci projektu InterConnect, iniciativy financované Evropskou unií, která má za cíl studovat diabetes a obezitu. Uvádí futurism.com.

Jedno ze zjištění: pravidelná konzumace nezpracovaného červeného masa – přibližně 100 gramů denně – zvýšila riziko vzniku cukrovky přibližně o 10 procent.

A každodenní konzumace 50 gramů zpracovaného masa – což odpovídá pouhým dvěma plátkům šunky – zvyšuje riziko cukrovky přibližně o 15 procent.

„Cukrovka z masa“

„Náš výzkum poskytuje dosud nejkomplexnější důkaz o souvislosti mezi konzumací zpracovaného masa a nezpracovaného červeného masa a vyšším budoucím rizikem vzniku diabetu 2. typu,“ uvedla v prohlášení k výsledkům studie profesorka epidemiologie z Cambridge a hlavní autorka studie Nita Forouhi. „To podporuje doporučení omezit konzumaci zpracovaného masa a nezpracovaného červeného masa, aby se snížil počet případů diabetu 2. typu v populaci.“

Celkově se zdá, že konzumace masa má překvapivě silnou souvislost s rizikem cukrovky. Studie zjistila, že dokonce i konzumace 100 gramů drůbežího masa denně zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky o osm procent, ačkoli další analýzy dat odhalily, že tato souvislost je slabší ve srovnání se souvislostmi s červeným a zpracovaným masem.

„Přestože naše zjištění poskytují komplexnější důkazy o souvislosti mezi konzumací drůbežího masa a cukrovkou 2. typu, než bylo dosud k dispozici, zůstává tato souvislost nejistá a je třeba ji dále zkoumat,“ uvedl Forouhi.

Celkový závěr studie je překvapivý, protože je zavedenou konvenční představou, že konzumace rafinovaných uhlohydrátů je hlavním rizikovým faktorem diabetu 2. typu.

„Základní mechanismy, které spojují konzumaci masa s rozvojem diabetu 2. typu, nejsou zcela prokázány,“ píše se ve studii, která naznačuje, že konzumace určitých druhů masa narušuje citlivost na inzulín nebo střevní biom člověka, což vede ke vzniku diabetu 2. typu.

Podle vědců je však třeba provést ještě další studie.

Zdroj: Futurism

[seznam-ads id="63251"] [seznam-ads id="63250"] [seznam-ads id="64854"] [seznam-ads id="64868"]