Které ovoce má nejnižší obsah cukru? Pokud držíte nízkosacharidovou dietu nebo jste diabetici, měli byste to vědět

Ovoce obsahuje dva druhy cukru, fruktózu a glukózu. Do našeho jídelníčku přidává důležité vitamíny, minerály, vlákninu a vodu, ale pokud držíte nízkosacharidovou dietu, měli byste vědět, které ovoce má vyšší obsah fruktózy (přírodního cukru), a tomu se proto vyvarovat.

Lidem s cukrovkou se často říká, že nemohou jíst ovoce, protože obsahuje cukr, ale to není úplně pravda. Podle Americké diabetologické asociace je důležité počítat s ovocem v rámci svého stravovacího plánu a pouze dávat pozor na velikost jeho porcí. Doporučují také používat glykemický index, ovoce s vysokým glykemickým indexem může mít za následek rychlý vzestup inzulínu a cukru v krvi, zatímco ovoce s nízkým glykemickým indexem má pomalejší a menší účinek.

Podle webu livescience některé druhy ovoce také pomáhají hydratovat organismus díky vysokému obsahu vody a jejich konzumací přispějete k dennímu příjmu této nejdůležitější tekutiny. A které ovoce má vysoký obsah přírodního cukru a při nízkosacharidových dietách či cukrovce se nedoporučuje? Je to mango, třešně, banány, hrozny, hrušky a jablka.

Naopak zde je sedm druhů ovoce, které mají nízký obsah cukru a jsou bohaté na živiny a zdraví prospěšné látky a jsou doporučovány i diabetikům a lidem držícím nízkosacharidovou dietu:

Maliny: Jeden šálek malin obsahuje asi 3 g cukru.

Jahody: kromě toho, že jsou dobrým zdrojem vitaminu C a vlákniny, obsahuje osm středně velkých jahod pouze asi 8 g cukru. Obsahují také širokou škálu polyfenolů (prospěšných chemických látek rostlinného původu), které naše mikroby přeměňují na prospěšné chemické látky spojené s prevencí rakoviny a lepším zdravím srdce a psychiky.

Ostružiny: obsahují plno prospěšných rostlinných chemikálií, jako jsou antokyany, které mají protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Jeden šálek ostružin obsahuje pouze 7 g cukru. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny a vitaminů C, E a K.

Borůvky: jeden z nejlepších antioxidantů v přírodě. Jeden šálek obsahuje asi 13 g cukru, ale 3,8 g dietní vlákniny.

Citron: 1 citron obsahuje přibližně 1,5 g cukru. Navíc je nabitý vitamínem C, detoxikuje tělo a spaluje tuky.

Grapefruit: půlka grapefruitu obsahuje 8,5 g cukru. Jedna studie, publikovaná v časopise Journal of Medicinal Food, zjistila, že lidé, kteří snědli půlku grapefruitu před jídlem, zhubli výrazně více než ti, kteří ho nesnědli. Grapefruit ale také narušuje vstřebávání různých léků (včetně těch, které snižují cholesterol nebo krevní tlak). Pokud tedy užíváte léky, je vždy dobré si ověřit, zda se vás to týká, a poradit se se svým lékařem.

Avokádo: toto ovoce s vysokým obsahem živin je plné zdravých tuků, což je spojeno s nižším rizikem srdečních onemocnění a snížením krevního tlaku a cholesterolu. Jedno avokádo obsahuje pouze 1,3 g cukru. Kromě draslíku a hořčíku obsahují také vitamin E, který hraje důležitou roli při udržování zdravé pokožky a očí a podporuje imunitní systém.

Ideální je sníst 2-3 porce (hrst) ovoce s nízkým obsahem fruktózy denně, v různých částech dne, nikoli najednou. Ještě lepší je ovoce kombinovat s něčím, jako jsou třeba ořechy, protože vláknina a zdravé tuky mohou pomoci zpomalit trávení, a tím i uvolňování cukru z ovoce do těla.

Zdroj: livescience.com