Na chleba si už nikdy nedám máslo. Tato domácí pomazánka uzdravuje játra a chrání cévy
Zapomeňte na obyčejný chleba s máslem. Při pravidelné konzumaci s ním kila neshodíte a navíc ohrozíte své kardiovaskulární zdraví. Připravte si společně s námi raději pomazánku z jednoho populárního plodu, která vám nejenom přinese větší kulinářský zážitek, ale také podpoří vaše zdraví.
Během pracovního týdne není vždy čas být v kuchyni kreativní, a tak se ubíráme k těm nejjednodušším a nejosvědčenějším receptům. Když přijde čas na snídani nebo svačinu, je to kupříkladu chleba s máslem. Nemusíte být velcí experti na zdravou výživu, abyste nevěděli, že se ale nejedná o tu nejzdravější volbu pro vaše tělo. Není to ani to nejlepší, co můžete udělat pro své, mnohdy rozmlsané, chuťové pohárky.
Proto vám přinášíme tip, jak svůj denní jídelníček ozvláštnit. Máme pro vás recept na pomazánku, která je rychlá na přípravu, má vynikající chuť a zároveň s ní prospějete svému zdraví. Je bohatá na živiny, které uvítají vaše játra i cévy. Nebudeme dlouho mluvit v hádankách – řeč je o avokádu.

Těžko zařaditelný plod hruškovce
Avokádo je plod hruškovce přelahodného. Pochází z Mexika, které je také jeho největším světovým producentem a zajišťuje přibližně 30 % veškeré produkce. Název je odvozen ze španělského „aguacate“, které pro změnu pochází z původního indiánského slova „ahuacatl“.
S jeho zařazením mnozí tápají, botanikové ho však zahrnují mezi ovoce. Nejčastěji ho známe v jeho zralé podobě s tmavozelenou až černou slupkou a světležlutou jemnou dužinu s krémovou konzistencí a chutí připomínající ořechy, která se lehce roztírá. Pokud je ovoce tvrdé nebo je obtížné ho ze slupky vydlabat, s největší pravděpodobností jste narazili na kus, který ještě není zralý.
Uprostřed plodu se nachází velká kulatá pecka o průměru 3 a 5 centimetrů, která je nejedlá, ale můžete ji použít k vyklíčení vlastního avokáda; stačí ji zasadit do květináče. Stromy avokáda jsou mimořádně produktivní, z jednoho se obvykle sklidí až 120 plodů ročně.
Máslo chudých plné vitamínů
Avokádo je přírodní pokladnicí napěchovanou živinami. Najdete v něm minerály, jako je draslík, měď, hořčík a fosfor, a také celou řadu vitaminů, od vitaminu C přes E až po K. S prázdnou neskončí ani fanoušci béček, ovoce obsahuje B3 a B5 (kyseliny pantothenové).
Zajímavosti je, že zatímco avokádo obsahuje jen minimum cukru, na stranu druhou se pyšní nezvykle vysokým obsahem zdravých tuků, podobně jako je tomu třeba u olivového oleje. Díky tomu si avokádo v Americe vysloužilo přezdívku „máslo chudých“. Při použití v pokrmech dobře zasytí a přináší celou řadu zdravotních benefitů. Pomáhá při nemocích kůže, jater či vylučovacích cest a snižuje krevní tlak.
Vedle všech superlativů musíme dodat i jedno varování. Avokádo obsahuje chemickou látku persin, která je pro člověka neškodná. Pokud na ni však narazí váš domácí mazlíček, mohlo by to skončit smrtí. Látka je nebezpečná zejména pro papoušky a kanáry.

Recept na avokádovou pomazánku
Na avokádovou pomazánku budete potřebovat:
- 2 zralá avokáda
- 2 lžíce pomazánkového másla (lze použít i zakysanou smetanu nebo jogurt)
- 1 stroužek česneku
- citronovou šťávu
- sůl a pepř
Postup: Zralá avokáda rozkrájejte na polovinu, odstraňte pecku a vydlabejte do misky dužinu. Rozmačkejte vidličkou nebo použijte mixér. Přidejte prolisovaný česnek, pomazánkové máslo a sůl a pepř dle chuti. Zakápněte citronovou šťávou, abyste zabránili rychlé oxidaci avokáda a jeho zbarvení dohněda. Pro výraznější chuť můžete přidat bylinky dle vlastní volby. Vše zamíchejte a podávejte s pečivem.
Avokádová pomazánka chutná dobře sama o sobě, navrstvit na ni můžete ale i další ingredience. Populární jsou například rajčata nebo vejce na všechny způsoby. Dobrou chuť!