Přidejte do kávy přísadu, kterou Češi běžně dávají do salátů a zrychlíte spalování tuků
Černá káva je považována za životabudič, proto si ji řada lidí vaří hned po ránu před odchodem do zaměstnání. Povzbudí jejich smysly, pomůže jim zbystřit pozornost a chuťově je výrazná, takže na své si přijdou i chuťové buňky. O kávě lze říct, že v optimálním množství je pro lidský organismus dokonce prospěšná. Když ji ale připravíte s jednou ingrediencí, která je v kuchyni běžně po ruce, získáte nápoj ještě zdravější?
Mezi zdraví prospěšná jídla patří ta, která se vaří ve Středomoří. Zde se používají hlavně čerstvé suroviny, a to zejména zelenina a ryby v pestré nabídce. Nechybí ani bylinky a olivový olej. Tato kuchyně prospívá především srdci, které chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění. Měli bychom si z ní vzít příklad a středomořské recepty co nejčastěji zařazovat do svého jídelníčku. Věděli jste však, že lze docela dobře kombinovat olej a černou kávu? Jedna známá firma, která se zaměřila na přípravu kávy to již udělala, a svoji nabídku obohatila právě o tuto kombinaci. Proč vsadila zrovna olej z oliv?
Společně s hrozny jsou olivy hlavními potravinářskými plodinami ve středomořské kuchyni s dlouhou tradicí používání. Lidé je začala zpracovávat již v 8. tisíciletí před naším letopočtem. Obliba oliv v průběhu času nijak neutrpěla, dokonce ještě zesílila, protože četné studie dokázaly jejich blahodárné účinky na lidský organismus. Nejzdravější je extra panenský olivový olej lisovaný za studena, jenž je bohatý na antioxidanty a má protizánětlivé účinky. Jeho výhoda tkví v tom, že během jeho výroby se nepoužívají žádné chemikálie ani se nezahřívá. Vedle něho existuje ještě rafinovaný a panenský olivový olej, jejichž účinky jsou podobné, ale je třeba počítat už s tím, že kvalita může být negativně ovlivněna procesem výroby.
Co všechno obsahuje extra panenský olivový olej
Z antioxidantů v tomto oleji jsou obsaženy polyfenoly, jež chrání srdce a snižují zánět. Pomáhají bojovat proti nestabilním molekulám zvaným volné radikály, jež jsou zodpovědné za vznik oxidačního stresu. Ten vede ke stárnutí organismu a ke vzniku chronických nemocí, hlavně těch civilizačních – cukrovky, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu v krvi.
Olivový olej je bohatý na mononenasycené tuky, což lidské tělo využije zejména tehdy, když tento olej zaměníte za máslo či za jiné tuky. Je to sice nezvyk mazat si pečivo olivovým olejem, je to však pro zdraví lepší než živočišné tuky. Poděkuje se vám váš mozek, který tento olej chrání před rozvojem Alzheimerovy choroby. Navíc olej umožňuje vstřebávat vitamíny, jež jsou rozpustné v tucích. Týká se to vitamínů A, D, E a K. Jak je patrné, plusových bodů má olivový olej opravdu hodně. A nesmíme ani zapomínat na to, že olivový olej umí nastartovat hubnutí, když si dopřejete v rozumném množství.
Jedna lžička olivového oleje denně
Pro udržení tělesného zdraví a snížení oxidačního stresu, který je účinný i v boji proti rakovině, je ideální si denně dopřát jednu až čtyři lžíce extra panenského olivového oleje. Množství by mělo odpovídat věku, hmotnosti, fyzické aktivitě a celkové kalorické spotřebě. Pokud si tedy dáte alespoň jednu lžíci, nic tím nepokazíte.
A nyní přichází to hlavní – spojení černé kávy a olivového oleje. Na první pohled se zdá, že jsou to tak nekompatibilní tekutiny, ale opak je pravdou. Vyzkoušejte a uvidíte, že tomuto nápoji přijdete na chuť. Někomu připadá kombinace dost zvláštní. Když ale do černé kávy s olivovým olejem přidáte na špičku nože skořice nebo trochu mléka či smetany, případně dosladíte medem, hned to získá novou dimenzi.
Jak připravit kávu s olivovým olejem
Příprava kávy s olivovým olejem není raketová věda. Vlastně je to velmi jednoduché. Černou kávu si uvaříte způsobem, který je váš nejoblíbenější. Můžete použít pákový kávovar, překapávač, dripper, mocca konvičku či french press. Do šálku horké kávy nalijete jednu lžíci extra panenského olivového oleje a pomocí malého ručního mixéru vše dohromady promícháte. Jestliže chcete mít kávu ochucenou dalšími ingrediencemi, dáte je společně s olejem.
Zdroj: clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline,com
[seznam-ads id="63251"] [seznam-ads id="63250"] [seznam-ads id="64854"] [seznam-ads id="64868"]