Tohle jedí astronauti. Potraviny, které se pěstují ve vesmíru

Co jedí astronauti? K léta používaným lyofilizovaným potravinám může přibýt unikátní salát. Jídlo vyvinuté mezinárodním výzkumným týmem se může zdát zcela běžné, ale bylo vytvořeno podle velmi přísných zásad. Má poskytovat všechny potřebné živiny a v receptuře jsou použity pouze suroviny, které lze ve vesmíru vypěstovat, jak píše server Astronomy.

Sója, mák, ječmen, kapusta, arašídy, batáty a slunečnicová semínka. Recept na dokonalý salát se zdá být jednoduchý, ale jak uvádí Astronomy, je výsledkem práce výzkumného týmu zahrnujícího odborníky z univerzity Adelaide a univerzity v Nottinghamu.

Jejich cílem bylo sestavit jídlo, které by astronautům poskytlo všechny potřebné živiny a zároveň bylo snadné a jednoduché na přípravu. To si vyžádalo omezení počtu ingrediencí na maximálně 10. Jídlo bylo omezeno i co do objemu – jeho velikost neměla přesáhnout průměrnou porci snědenou na Zemi.

Klíčovým omezením se ukázala být schopnost vypěstovat všechny ingredience ve vesmíru. Ačkoli maso je součástí jídel astronautů i na oběžné dráze Země, při budoucích misích zasahujících dále do vesmíru bude rostlinná strava efektivnější.

Výběr se tak zúžil na rostliny, které jsou vhodné pro hydroponické pěstování, přičemž zabírají co nejméně místa a nevyžadují mnoho hnojiv.

Kromě toho výzkumníci zohlednili také barvu ingrediencí, vycházeje z předpokladu, že nejen chuť, ale i vzhled pokrmu může mít vliv na náladu lidí, kteří jej konzumují. Jako kritérium byla zohledněna také čerstvost jídla, pokud možno co nejdelší, a také možnost, aby tým tvořící posádku kosmické lodi jedl společně.

Předpoklady týkající se složení vesmírného salátu shrnul profesor Volker Hessel z univerzity v Adelaide: „Simulovali jsme kombinaci šesti až osmi rostlin, které poskytují všechny potřebné živiny potřebné pro astronauty. Jejich požadavky se liší od toho, co potřebují lidé na Zemi. (…) Chtěli jsme najít rostliny, které mají co nejvíce živin, jejich malé porce poskytují hodně kalorií a které lze pěstovat na malém prostoru.“

Vyvinutím receptu na dokonalý vesmírný salát výzkum výživy astronautů nekončí. Dalším krokem je navrhnout celý výrobní systém, který umožní pěstovat potřebné ingredience ve vesmírných podmínkách.

Zdroj: redakce, astronomy.com