Molů v kuchyni se zbavíte velice snadno. Tento trik pochází z Brazílie, kde je jich nejvíce na světě
Potravinoví moli patří k nejběžnějším škůdcům, kteří se vyskytují v českých kuchyních a spížích. Už dle názvu je patrné, že se zaměřují na zásoby suchých potravin. Larvy těchto drobných nenápadných motýlků jsou schopny znehodnotit potraviny, přivodit významné opakující se finanční ztráty a negativně působit na hygienu a zdravotní bezpečí domácností.
Potravinoví moli se odborně nazývají „zavíječi“. Spadají do několika druhů. U nás jsou nejznámější zavíječi mouční a paprikoví. Existují ale i další druhy jako zavíječi skladištní, čokoládoví (tj. datloví). Moli spadají do řádu motýlů a stejně jako pro jejich příbuzné pro ně platí, že dospělí jedinci zavíječů nejsou škodliví. Jejich hlavní nebezpečí tkví v larvách, které se líhnou z vajíček kladených do potravin.
Nejvíce se jim daří v sypkých a suchých produktech jako je rýže, ořechy, sušené ovoce, popř. jiné balené, ale špatně uzavřené, dostupné potraviny, do kterých se tito motýlci mohou snadno dostat. To platí např. v případě mouky, kde si tento hmyz náramně rád hoví.
Jakmile se larvy zavíječů vylíhnou, začnou se živit zásobami kolem sebe. V potravinách po nich zůstanou drobné pavučinky a exkrementy. Takto kontaminované potraviny není bezpečné konzumovat a je nutné se jich co nejdříve zbavit.

Ostražitost je na místě!
Moli se umí velmi rychle rozmnožovat. Pokud jejich přítomnost nezachytíte včas, můžete počítat s tím, že brzy dojde k jejich přemnožení a postupně napadnou většinu potravin v kuchyni. Larvy molů se před zakuklením dokáží prokousat i umělou hmotou. Kromě toho si často budují zámotky i mimo potraviny, např. na stěnách nádob a v nejrůznějších zákoutích skříní. Jejich detekce je proto poměrně problematická.
Jakýkoliv pohyb malého šedivě hnědého motýlka ve vaší kuchyni by vás měl přimět k okamžité kontrole a očistě veškerých postižených prostor dříve, než vám přerostou přes hlavu. Jemné pavučinky v potravinách jsou běžně jejich aktivitou, i když jí někdo může lehce zaměnit za pobyt pavouka, anebo důsledek dlouhodobého skladování v prašnějším prostředí.

Šetrný boj bez chemie
V blízkosti potravin ocení málokdo boj za pomoci insekticidů na chemické bázi. Skvělou alternativou jsou nejrůznější přírodní prostředky. Mezi jedny z nejskloňovanějších patří hřebíček a skořice. Tyto dvě ingredience obvykle málokterá domácnost postrádá, popř. je lze za rozumný peníz zakoupit. Vyznačují se silnou vůní, která potravinové moly odpuzuje.
Hřebíčkové aroma je velice intenzivní a pro hmyz velmi nepříjemné. Potravinoví moli mají dobře vyvinutý čich, díky kterému se dokážou dobře orientovat při vyhledávání potravy. Hřebíček má vůni natolik silnou, že jejich schopnost lokalizovat vhodné potraviny naruší a moli se proto místům, kde je umístěn raději vyhnou. Stačí vložit několik celých hřebíčků do sáčku z prodyšného materiálu a umístit jej poblíž potravin, které mohou být moly ohroženy.
Skořice funguje na stejné bázi. Použít můžete její celé tyčinky a o přirozený přírodní repelent máte postaráno. Mnohým lidem skořice voní. S pomalu, ale jistě se blížící zimou může dodat domácnosti příjemné aroma, které ve vás nejpozději v době svátků probudí vánočního ducha.
Hřebíček můžete se skořicí i kombinovat a dosáhnout tak už poměrně silné bariéry, kterou budou moli překonávat jen velmi těžko. Přitom ani jedno z koření není toxické. Můžete je s klidem používat v blízkosti potravin, aniž byste se museli obávat o jejich kontaminaci a své zdraví, popř. o zdraví domácích mazlíčků či dětí.
Tento trik pochází z Brazílie, kde s moli díky teplému a vlhkému počasí velmi bojují.
Prevence je základ
Hřebíček i skořice by měly patřit pouze mezi další z preventivních opatření. Pravidelná kontrola a čištění kuchyně a spíží je stěžejní. Zvláštní pozornost se vyplatí věnovat otevřeným balením potravinám, které nepoužíváte na pravidelné bázi. Všechny potraviny, které vykazují známky napadení moly je nejlepší vyhodit.
Na úklid se vyplatí si udělat čas. Moly přitahují i malé zbytky potravin a drobečky, které mohou přilákat další obtížný hmyz. Za využití síly zmiňovaného koření se vaše kuchyně promění v nedobytnou pevnost, se kterou si jen tak nějaký škůdce neporadí.