Liána boha je tak jedovatá, že člověku hrozí smrt po její konzumaci
V Číně se děti učí, aby se této rostlině vyhýbaly. Rostlina, liána boha hromu (čínsky 雷公藤), která si v Číně vysloužila přezdívku „Sedm kroků ke smrti“, je tak jedovatá, že člověku hrozí smrt jen pár kroků po její konzumaci. Navzdory své smrtelnosti však liána skrývá i něco pro nás lidi docela prospěšného. Ve svých kořenech rostlina produkuje sloučeninu celastrol, chemickou látku se silnými účinky proti obezitě, píše portál Phys.
Pokusy na myších s dietou s vysokým obsahem tuků ukázaly, že myši, kterým byl podáván celastrol, přibraly o 45 % méně než kontrolní skupina. Pokusy s lidskými buňkami prokázaly podobné účinky.
Účinek je způsoben tím, že celastrol reaktivuje citlivost organismu na leptin, hormon, vůči němuž se lidé s nadváhou stávají rezistentní. Leptin je jedním z hormonů, který způsobuje, že tělo spaluje více kalorií, a tím reguluje hmotnost. Jak se člověk dostane k „dobré“ látce bez toxicity, která ji obvykle doprovází? To je otázka.
Ze zřejmých důvodů nemůže člověk rostlinu jen tak sníst a mít z ní prospěch. Problém s extrakcí celastrolu z přírodního zdroje spočívá v tom, že je velmi obtížné oddělit ho od ostatních toxických molekul, kterých je rostlina plná. Dosud neexistovala žádná účinná metoda, jak toho dosáhnout.
Message from Københavns Universitet – Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Via Ritzau: Breakthrough: Weight loss drug from highly toxic plant can now be produced in yeast https://t.co/dGza0XwgNn
— Pressemeddelelser Via Ritzau (@ViaRitzau) January 10, 2024
Výzkumný tým z katedry věd o rostlinách a životním prostředí se při řešení tohoto problému snažil najít způsob, jak tuto látku vyrábět biotechnologicky. Pod vedením docenta Yonga Zhaoa se výzkumníkům jako prvním podařilo zmapovat cestu se všemi 15 biochemickými kroky, kterými rostlina prochází při tvorbě celastrolu. Tyto kroky je nezbytné znát, aby bylo možné látku znovu biosynteticky vyrobit.
„Zjistili jsme, jak rostlina tvoří celastrol, a to tak, že jsme našli všechny kroky výrobního procesu. To znamená, že bychom mohli vzít geny a enzymy, které látku vytvářejí, a vložit je do jiného organismu, který neprodukuje toxické látky. A to jsme udělali s kvasinkami,“ říká Yong Zhao.
Proces je jednoduchý a efektivní – výsledný produkt je hotový přibližně za týden. A probíhá bez toxických rozpouštědel nebo katalyzátorů, které se obvykle používají při chemických syntézách. „Věřím, že je zde obrovský potenciál,“ dodává.
Vědci poukazují na to, že kvasinky jsou široce využívány v biotechnologickém průmyslu, kde lze nalézt veškeré potřebné know-how a infrastrukturu pro výrobu celastrolu ve velkém měřítku. Dalším krokem je podrobnější zkoumání potenciálu léku pro léčbu obezity u lidí. Vědci předpokládají, že potenciální léčba může být prováděna buď samotným celastrolem, nebo v kombinaci s jinými terapiemi.
zdroj: Phys