Každodenní konzumace sucharů: Tady je, co se děje s cholesterolem, cukrem v krvi a krevním tlake
Základní potravina, kterou mnoho z nás snadno najde ve spíži. Suchary jsou stabilně v nabídkách obchodů a výrobci neustále přicházejí s novými druhy a příchutěmi. Na obalu možná vypadají lákavě, pravdou ale je, že se jedná prakticky o usušené pečivo a jejich kladná reputace klesá. Každodenní konzumace ovlivňuje mnoho tělesných procesů, je tedy dobré to s nimi nepřehánět a vhodně je kombinovat s dalšími potravinami. Pokud je chcete frekventovaně zařazovat do vašeho jídelníčku, měli byste se o nich dozvědět více.
Suchary jsou často spojené s redukcí hmotnosti a spousta lidí je vnímá jako dietní. Díky svému jednoduchému složení jsou často doporučované během nemoci či zažívacích potíží – v drtivé většině jsou totiž vyrobené z mouky, droždí, vody, cukru a oleje. Seznam ingrediencí sice není dlouhý, stále se však jedná o průmyslově zpracovanou potravinu. Pokud suchary konzumujete na denní bázi, přečtěte si, jak působí na vaše tělo. Jsou skutečně tak zdravé, jak působí?

Živinami neoplývají
Suchary, křupíky, krekry, polystyren… každý je nazývá trochu jinak, jedná se ale o tvrdé křupavé pečivo. Běžné suchary jsou vyrobené z pšeničné mouky, na trhu najdeme ale i rýžové či kukuřičné varianty. Nutriční profil všech druhů je ovšem velmi chudý – všechny obsahují především sacharidy, žádné bílkoviny a minimum tuků, tudíž nás moc nezasytí a nutričně nám toho příliš nedají. Neobsahují také téměř žádnou vlákninu a nejsou bohatým zdrojem minerálů ani vitamínů. Jednoduše řečeno, jejich konzumace nám toho moc nepřináší. Jejich složení je velmi jednostranné a postrádají důležité živiny. Právě nerozmanitá strava a nedostatek živin způsobuje například vysoký cholesterol.
Málo kalorií, ale i malá sytost
Výhodou těchto produktů je, že neobsahují mnoho kalorií, jelikož jsou nutričně chudé. Kvůli chabému složení a téměř žádné vláknině ale nemají dobrý sytící efekt a chvíli po konzumaci vás opět bude strašit hlad. Právě kvůli nízkému sytícímu efektu se může stát, že jich zkonzumujete velké množství, aniž byste si to uvědomili. Tělo tím ovšem nepotěšíte – dostanete do sebe akorát prázdné sacharidy, zvednete si krevní cukr a spokojení nebudete. Hlad se po chvíli znovu dostaví.

Pozor na glykemický index
Právě vliv sacharidů na krevní cukr je častým důvodem, proč se jejich časté konzumaci vyhnout. Sacharidy mají totiž na hladinu krevního cukru nejvýraznější vliv. Suchary mají velmi vysoký glykemický index – jedná se o údaj, který vyjadřuje, jak rychle nám po konzumaci konkrétní potraviny krevní cukr vystřelí. „Běžné, levné suchary se vyrábí často z kukuřičné mouky, která má vysoký glykemický index,“ popisuje výživová specialistka Iva Veselá. „O poznání lepší jsou suchary, které jsou vyrobené například z grahamové nebo žitné mouky a u kterých je přidané například slunečnicové semínko. Obsah tuku je sice vyšší, ale zato sníží glykemický index.“ Každodenní konzumace samotných sucharů způsobuje velké výkyvy krevního cukru, což vede k podrážděnosti, únavě a riziku vzniku srdečních a cévních onemocnění.
Nebojte se je kombinovat
Kvůli vysokému obsahu sacharidů je nejlepší suchary kombinovat se surovinami, které obsahují bílkoviny a tuky. Pokud krekry doplníte o správné potraviny, můžete z nich nakonec vykouzlit plnohodnotné jídlo. Nebojte se suchary namazat máslem a obložit šunkou a sýrem, na stranu přidejte nakrájenou zeleninu. Pokud máte chuť na sladkou variantu, vyzkoušejte ořechové máslo a džem nebo med. Toto spojení ale postrádá bílkoviny, které můžete doplnit jakýmkoliv mléčným výrobkem. O naše těla je potřeba se starat a dodávat jim všechny makroživiny, vitamíny, minerály a vlákninu.
Pomohou s hubnutím?
Mnoho jedinců se domnívá, že různé formy sucharů jsou ideální do diety, a že díky jejich konzumaci rychle ztratí nějaké to přebytečné kilo. Pravdou ale je, že samotná potravina sama o sobě redukci hmotnosti nezajistí – pro hubnutí je důležitý kalorický deficit, tedy přijímat méně kalorií, než kolik jich spálíme. Tento proces úbytku je ale pro lidské tělo nepřirozený a je normální, že se po čase začne bránit. Budeme mít větší chutě a přirozeně budeme chtít více jídla. Proto je klíčové konzumovat potraviny s pestrým složením, které nám dodají vše potřebné, zasytí nás a budou dobře chutnat. Suchary bohužel ani jeden bod nesplňují.