Tomuto mléku se do bramborové kaše vyhněte obloukem: 70 % Čechů ji má lepivou a hrudkovatou
Bramborová kaše patří mezi neodmyslitelné klasiky české kuchyně, který čas od času uvaří drtivá většina populace. Tento pokrm je velmi oblíbený napříč generacemi, má široké využití jako příloha, a pokud ho smícháme se zeleninou či masem, dostaneme i plnohodnotné samostatné jídlo. Na „brkaši“ dá dopustit málokdo, uvařit její perfektní verzi chce ale přece jen trochu cviku. Zapamatujte si tyto jednoduché triky na přípravu té nejlahodnější bramborové kaše, a už nikdy nebudete chtít jinou.
Brambory, máslo, mléko, sůl. K výrobě kaše potřebujete pouze tyto čtyři základní ingredience, přesto se mnoho lidí dopouští nejrůznějších chyb, ať už se jedná o množství konkrétní suroviny nebo jejího druhu. Kaše pak může mít gumovitou strukturu, může být příliš lepkavá nebo není dostatečně jemná. Čemu se při její přípravě vyvarovat a v čem spočívá tajný trik, kterým docílíte skvěle krémové konzistence a plné chuti?
Správný tip brambor
V první řadě je důležité nechytit se do gastronomické pasti hned na začátku špatným výběrem té nejdůležitější ingredience – brambor. Z nesprávného varného druhu dokonalou kaši prostě neuděláte, proto než se do její přípravy pustíte, ujistěte se, že máte doma správný typ brambor k přípravě. K bezchybné kaši potřebujete brambory typu C, které obsahují nejvyšší množství škrobu, díky kterému bude výsledek krásně nadýchaný. Odrůda typu A je vhodná na přípravu salátu a varný typ B je nejlepší připravit jako přílohu. Správný druh brambor při přípravě uvařte do změknutí, ale dávejte si pozor, aby se vám nerozvařily! Možná si říkáte, že to nevadí, když z nich stejně budete dělat kaši. Rozvařené brambory ale nikdy nevyšleháte do té správné a ideální konzistence. Při jejich vaření je tak pravidelně kontrolujte.
Správné mléko je zásadní pro dobrou kaši
K dosáhnutí božské chuti u vaší kaše nešetřete na dalších dvou nezbytných komponentech – mléku a máslu. Používejte pravé máslo, žádné margaríny ani náhražky. Tajemství spočívá se správném výběru mléka. Použijte výhradně mléko plnotučné, které díky vyššímu obsahu tuku kaši dodá lahodnou chuť i strukturu. Právě tuky jsou nositelem chuti; pokud použijete mléko s nižším obsahem tuku, ochuzujete se o gastronomický zážitek. Polotučné mléko sice výsledný produkt chuťově zase o tolik nezhorší, neprospěje ale konzistenci a vytvoří gumovitou strukturu. Na odtučněné mléko byste měli zapomenout rovnou, jelikož obsahuje málo tuku. Kaše ztrácí strukturu, stává se lepkavou a nechutná dobře. Plnotučné mléko před přidáním do kaše zahřejte, mělo by být teplé. Není důvod bát se tučné varianty – vaše jídlo to chuťově pozvedne na nejvyšší úroveň.
Kouzlo másla
Zatímco mléko se třeba přidat teplé, máslo naopak co nejstudenější. Ideální je si jeho odměřené množství nakrájené na malé kostičky a ty pak ponechat v ledničce až do samotného použití. Možná přemýšlíte, proč je důležité máslo přidávat studené. Představte si, co se s ním stane, když ho dáte na rozpálenou pánev – začne se rozpouštět a nejdřív se z něj stane pěna, tedy emulze jeho dvou složek, což jsou voda a máselný tuk. Poté se voda odpaří a zůstane jen tuk. K přípravě jedinečné bramborové kaše je zapotřebí právě ta emulze, která jí dodá dokonalou krémovost. A právě proto je nutné, aby se voda neoddělila od tuku, k čemuž je potřeba zajistit co nejvyšší rozdíl teplot. Tím pádem se musí studené máslo přidat k horkým bramborám a mléku. Jestliže máslo nejdříve rozpouštíte, dopouštíte se časté chyby, která kazí váš výsledek.
Základem každého skvělého jídla jsou poctivé ingredience. Pokud už se s bramborou kaší děláte a věnujete jí čas a úsilí, byla by škoda ji ochudit o její skvělý potenciál. Nespokojte se tak se špatným druhem brambor, odtučněným mlékem či margarínem. Uvidíte, že plnohodnotné potraviny dodají vašemu jídlu úplně jiný šmrnc.
[seznam-ads id="63251"] [seznam-ads id="63250"] [seznam-ads id="64854"] [seznam-ads id="64868"]