Tato vajíčka v Lidlu ani Kauflandu v září nekoupíte. Američané si nechápavě klepou na čelo
Vejce patří mezi jedny ze základních potravin, které v obchodech zákazníci kupují. Existuje velké množství tříd a úrovní kvality podle toho, v jakých podmínkách slepice na farmách žijí. U všech vajec ale v Evropě platí přísná pravidla, která některé vejce znemožňují prodávat. V některých státech mimo Evropu si možná klepou na čelo, ale je potřeba se na problém podívat z pozitivní stránky. Jaká vejce tedy v obchodech nekoupíte?
Nemusíte se obávat, že by se v Česku a jinde v Evropě prodávala závadná vejce. Opatření, která si představíme, se týkají dlouho platných předpisů, které zajišťují kvalitu potravin pro všechny spotřebitele.
Vše o kvalitě vajec se dozvíte z kódu
Vejce jsou rozdělena do několika tříd podle způsobu chovu slepic (nosnic), které je snášejí, ale také podle země původu. Všechny tyto údaje naleznete na každém jednotlivém vejci. Kód se skládá z prvního čísla, které určuje kvalitu chovu, následuje zkratka země a pak číslo pro identifikaci chovu (konkrétní podnik).
Rozdělení kvality chovu nosnic:
- 0 (ekologické zemědělství)
- 1 (volný výběh)
- 2 (podestýlka v halách)
- 3 (klecový chov)
Zanedlouho v oblasti kvalitě chovu čeká spotřebitele a hlavně chovatele změna. Od roku 2027 totiž dojde k zákazu chování nosnic v klecích. Tato změna jako první přišla od českých poslanců na popud evropské směrnice už z roku 1999. Zákaz klecového chovu se začal uplatňovat i v jiných zemích jako Švýcarsko, Německo a Rakousko, takže tato vejce v supermarketech nekoupíte ani zde.

Jak je to s výrobou vajec v Evropě
Nejvíce vajec pravidelně produkuje Ukrajina, následovaná Polskem. Každý z těchto států k tomu má k dispozici více než 11 milionů slepic. Na třetím místě je pak Dánsko. Čistě v rámci EU pak po Polsku a Dánsku produkují vejce ve velkém množství Francie, Německo, Španělsko a Itálie. K roku 2021 tyto státy tvořily 54 % produkce EU.
Česká republika ještě v roce 2020 pokrývala 90 % své vlastní spotřeby vajec. Domácí produkce byla na vysoké úrovni, nicméně čeští chovatelé začínají podléhat drtivé konkurenci zejména ze sousedního Polska. A to kvůli vysokým cenám energií a zákazu bariérových klecových chovů od roku 2012, včetně blížícího se úplného zákazu klecových chovů. Polští zemědělci navíc díky státu mnohem lépe využívají dotace pro své podniky, které se tak stávají v EU téměř bezkonkurenčními v mnohých oblastech, včetně pěstitelství ovoce.
V Evropě a USA je prodej vajec specifický
Evropská unie dokáže svou spotřebu vajec doplňovat, takže se větší krize členských států nedotýkají. To ovšem nemohou říct ve Spojených státech amerických, kde vaječná krize probíhá už několik let po sobě kvůli celosvětově rozšířené ptačí chřipce a specifikám amerického trhu. V roce 2025 dokonce Americké ministerstvo zemědělství požádalo evropské státy o pomoc. Ty ji odmítly s odůvodněním, že sami stačí pokrýt jen vlastní spotřebu.
Nedostatek vajec v USA způsobuje ale i jedno specifikum. V obchodech se prodávají chemicky umytá vejce, která navíc musí být po celou dobu chlazená. To je opak toho, na co jsou zvyklí spotřebitelé v Evropě, kteří kupují vejce neumytá. V USA se k mytí často používá dezinfekce jako chlor. Kvůli tomu nemají vejce svou přirozenou ochranu, a proto musí být chlazená už od jejich uložení na farmách.

Díky chlazení pak mají vejce v USA mnohem delší trvanlivost, obvykle v řádu několika měsíců. Zde je patrný další rozdíl při srovnání s EU, kde je maximální trvanlivost vajec 28 dní. To ale neznamená, že by mohla být 28 dní uložená v obchodě. Jejich prodej musí být ukončen po 21 dnech od snášky. Evropa se tak snaží chránit své spotřebitele před zdravotními dopady starších vajec. Tato doba a nemytí vajec zajišťuje jejich vyšší kvalitu, která u dezinfikovaných vajec se stářím dva měsíce chybí.
V Evropě je také zákaz prodeje vajec třídy B. Ty jsou totiž nejméně kvalitní a určené k průmyslovému zpracování. V potravinách se tak setkáte jen s vejci třídy A.
Všechna tato nařízení přitom nejsou nová. Od září jen dochází k nárůstu spotřeby kvůli blížícímu se podzimu a zimě, kdy se vejce v kuchyni používají ve větší míře, v podstatě až do Velikonoc.
Zdroje: bezpecnostpotravin, dtest, ireceptar.cz