Maminka dělá bramboráky bez strouhání. Je to nejlepší jídlo na světě a hotové za minutu
Bramboráky patří mezi oblíbenou českou pochoutku, kterou jen málokdo dokáže odmítnout. Jsou vynikající, křupavé a také poměrně nezdravé, což vůbec nevadí, pokud si je dáte jen občas. Jenže jejich příprava je příliš komplikovaná na to, aby se někomu chtělo je připravovat příliš často. Naštěstí existuje snadný recept, jenž se bude hodit zejména těm, kterým se nechce strouhat brambory.
Lahodné bramboráky si většinou dáváme na trzích ve městě nebo na nějakém výletě, nikdy ale nejsou tak dobré, jako když si je dáme doma. Nejspíš každý bude souhlasit, že ty nejlepší bramboráky dělají naše maminky. Právě ony mají talent recepty přepracovat tak, aby byly co možná nejjednodušší na přípravu a zároveň rychle hotové.

Pokud i vy máte už delší dobu na tuto oblíbenou pochoutku chuť, ale sami si uvaříte maximálně tak vajíčka nebo něco, co je hotové do několika minut, máme pro vás dobrou zprávu. Dokonale jemné a krémové bramboráky připravíte během chviličky i bez strouhání brambor. Tajemství tkví v tom, že si uvaříte brambory. Nebudete je tedy strouhat za syrova. Ušetříte si tak spoustu otravné práce, která mnoho kuchařů odrazuje, a užijete si svou oblíbenou pochoutku.
Recept na rychlé a dokonale jemné bramboráky
Bramboráky si můžete připravit téměř stejně jednoduše jako vařené brambory. „Moje maminka dělá ty nejlepší bramboráky na světě. Málokoho to napadne, ale není nutné brambory za syrova strouhat. Klidně je můžete nejdřív uvařit. A úplně nejlepší na tom je, že jsou hotové během chviličky,“ popisuje naše čtenářka, která se s námi podělila o rodinný recept na bramboráky, které jsou vynikající nejen k masu, ale také se zakysanou smetanou či česnekovým dipem. Pojďte se podívat, jak takové bramboráky připravit.
Co budete potřebovat:
- 500 g uvařených brambor
- 1 střední cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- sůl a pepř, případně bylinky podle chuti
- olej na smažení
Postup přípravy:
Příprava dokonale jemných, krémových a zároveň křupavých bramboráků vám mnoho času z vašeho dne neukrojí. Nejdříve brambory uvařte (ve slupce), poté je oloupejte. Tip: Loupání jde velmi snadno, pokud nožem uděláte malý řez do slupky zhruba uprostřed brambory (směrem dokola). Následně ji lehkým zatočením velmi snadno sloupnete – bez námahy a rychle.
Jakmile budete mít hotovo, oloupané brambory buď vhoďte do mixéru nebo jednoduše rozmačkejte – vidličkou nebo spodní stranou skleničky. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmažte na pánvi dozlatova a přidejte ji do rozmačkaných brambor. Následně přidejte ještě vejce, kukuřičný škrob, mouku a také sůl a pepř. Tuto směs pečlivě zamíchejte, až dokud nebude dokonale hladká.

Pak už nezbývá nic jiného než směs pomocí lžíce rozprostřít na rozehřátou pánev (s trochou řepkového oleje) a smažit bramboráky dozlatova. Velikost i tloušťka je na vás. Placičky smažte na mírném plameni na každé straně přibližně 3 minuty a poté nechte bramboráky chvíli v papírové utěrce, abyste je zbavili přebytečného tuku, jenž je nezdravý.
Pokud chcete mít bramboráky zdravější, můžete je dát do horkovzdušné nebo klasické trouby. V takovém případě ale musíme upozornit, že bramboráky nemusí být tak dobré, jako kdybyste je smažili. Hotové bramboráky můžete libovolně ozdobit bylinkami nebo sýrem a podávat jako hlavní jídlo nebo přílohu. Přejeme dobrou chuť!