Tento český dezert zná každé dítě ze školy. Americký boháč nabízí 100 tisíc dolarů za recept
Domácí klasika, která provází děti od školních jídelen až po tradiční rodinné oslavy, tou je pro většinu z nás jednoduchý, ale přitom neuvěřitelně chutný dezert. Tento lehký, nadýchaný ovocný koláč je v Česku tak populární, že ho zná snad každé dítě a u babičky ho s voňavou kávou nikdy neodmítne ani v dospělosti.
Jedná se o nadýchanou poctivou bublaninu, která se nedávno stala středem pozornosti i za oceánem, kde americký šéfkuchař, okouzlený chutí tohoto tradičního českého dezertu, za recept s trochou nadsázky nabídl neuvěřitelných 100 tisíc dolarů.
Příběh začal během dovolené v České republice, kde si tento známý kuchař vychutnal bublaninu v jedné z pražských kaváren. Okamžitě ho uchvátila její jedinečná chuť, lehkost a svěžest, kterou mu žádný jiný ovocný koláč v USA nedokázal nabídnout.
Honba za receptem
Rozhodl se proto, že by chtěl tento dezert zařadit do svého menu a představit ho americkým zákazníkům. Problém byl ale v tom, že navzdory svým zkušenostem a znalostem kuchařského umění nedokázal získat autentický recept, který by zachoval tu pravou českou chuť a strukturu.

Na jednom z kulinářských diskusních fór, kde se sdružují profesionální i amatérští kuchaři z celého světa, pak v nadsázce uvedl, že by za originální recept na bublaninu dal klidně 100 tisíc dolarů. Tato zpráva se rychle rozšířila a vyvolala nebývalou vlnu zájmu nejen mezi kuchaři, ale i milovníky české kuchyně po celém světě.
Co je na bublanině tak jedinečné, že ji nelze jednoduše nahradit či napodobit? Jedním z klíčových faktorů je použití specifické české mouky a tradičních postupů, které v zahraničí často chybí. V České republice se běžně používá hladká mouka s vysokým obsahem lepku, která je ideální pro nadýchané těsto. Ta ale v zahraničí běžně k dostání není. Navíc české domácnosti zkrátka pečou srdcem, a to je na výsledku jednoznačně znát.
Tradiční české ingredience i šikovné ruce
Do těsta se přidává kvalitní smetana s vysokým obsahem tuku, čerstvá vejce pokojové teploty a nezapomíná se ani na špetku citronové kůry, která dezertu dodá svěžest. Navíc takový přístup, kdy pečení není jen mechanickým procesem, ale i uměním a tradicí, se v zahraničí často nenajde.
Pro ty, kdo by si chtěli bublaninu vyzkoušet doma, přinášíme jednoduchý recept:
Ingredience:
- 3 vejce pokojové teploty
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 hrnek smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
- kůra z jednoho bio citronu
- 300 g čerstvých jahod nebo jiného ovoce (třešně, maliny, borůvky)
- máslo a strouhanka na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte strouhankou. V míse pak vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, která zvětší svůj objem a bude světlá. Trvá to asi 5 minut. Postupně přidávejte smetanu, citronovou kůru a prosátou mouku s práškem do pečiva. Prosátí je obzvlášť důležité pro to, aby byl dezert nadýchaný jako obláček. Jemně promíchejte. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně rozložte ovoce na povrch. Pečte přibližně 30 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte s kávou nebo čajem.
Tento recept je skutečným pokladem české kuchyně a jeho kouzlo spočívá nejen v ingrediencích, ale i v tradici a lásce, kterou do pečení vkládáme.

Bublanina je pro nás nejen dezertem, ale i symbolem české pohostinnosti, rodinných tradic a obyčejné radosti z pečení. A i když za recept na ni někdo nabízí stovky tisíc korun, ta pravá bublanina vzniká hlavně díky zkušenostem, které se předávají z generace na generaci.
Upečte si bublaninu doma, zařaďte ji třeba do velikonočního menu s voňavou kávou nebo kakaem. A třeba právě váš recept jednou také okouzlí svět, tak, jak se to stalo americkému šéfkuchaři.