Proč byste neměli pít vodu k uhašení žízně: Vědci na první místo zařadili úplně jiný nápoj
Obyčejná pitná voda je pro člověka jednou z nejdůležitějších věcí potřebných pro život. Bez ní déle než pár dní nepřežijete. Pokud byste hledali nápoj, který nejlépe uhasí žízeň, vodu byste na prvním místě nenašli.
Voda se všeobecně označuje za nejúčinnější nápoj pro spolehlivé uhašení žízně. Vědci ze skotské univerzity St. Andrews se rozhodli prozkoumat různé nápoje, aby našli nejúčinnější prostředky k uhašení žízně. Jejich výsledky překvapily odborníky i veřejnost. Ukázalo se, že obyčejná pitná voda je až na konci seznamu a přišli i se zajímavými poznatky, které nejspíš zcela změní vaše vnímání žízně.

Na žízeň možná mají vliv smyslové podněty
Vědci, kteří studují čichové a chuťové smysly, se dlouhodobě snaží zjistit, proč určité pocity v ústech způsobují, že máme žízeň, a proč jiné žízeň uhasí. I když dlouho panovalo přesvědčení, že je nejlepším prostředkem pro uhašení žízně voda, není tomu tak. Ukazuje se, že za odstranění pocitu žízně nemůže tak úplně rehydratace, ale spíše smyslové podněty.
„Dostatečně rozumíme tomu, co vyvolává žízeň, ale musíme lépe porozumět tomu, co ji vypíná, abychom mohli motivovat seniory a další rizikové skupiny, aby nepřestávali pít tekutiny,“ řekl Paul A.S. Breslin, PhD, senzorický biolog ve společnosti Monell.
Nejlepší nápoje na uhašení žízně
Každý člověk má s největší pravděpodobností svůj vlastní způsob, jak spolehlivě uhasit obrovskou žízeň, kterou můžete zažívat třeba v horkých letních dnech po nějaké fyzické aktivitě. Pro někoho to může být ledový čaj, pro někoho perlivá voda a pro některé jedince dokonce i pivo.
Vědci provedli výzkum na 98 zdravých lidech ve věku 20 až 50 let, aby zjistili, co je podle nich na žízeň nejúčinnější. Tito lidé si dali ráno ke snídani toasty, a následně jim byly podávány různé nápoje v různých stavech teploty a ukázalo se, že vychlazené nápoje uhasily žízeň spolehlivěji než ty o pokojové teplotě, stejně tak lépe fungovaly sycené nápoje oproti těm nesyceným. Vědci dále upřesnili, že nebyla ani tak důležitá samotná teplota nápoje, ale spíše pocit chladu, který nápoj vyvolal. I když měla pokojovou teplotu, přidáním mentolu či máty lidé nápoj vnímali stejně jako kdyby byl studený.
Na uhašení žízně nemá vliv sladkost, svíravost ani mírné okyselení. To by mohlo znamenat, že perlivá voda zažene žízeň stejně tak dobře jako cola plná cukru.
Z toho vyvodili, že nejlepší nápoje na uhašení žízně jsou následující:
- Odstředěné mléko
- Tekutiny s glukózou a elektrolyty
- Obyčejné mléko
- Pomerančový džus
- Cola
- Čaj
- Izotonické nápoje
- Voda
- Sycená voda
- Pivo
- Káva

Je pochopitelné, že minimálně u několika nápojů může být překvapující, že mají schopnost tělo hydratovat. Odstředěné mléko bylo umístěno na první místo zejména proto, že obsahuje nejvíce nutričních složek – například má velké množství bílkovin, ale jen velmi málo tuků a cukrů.
Ptáte se, proč je voda až téměř na konci tohoto seznamu? Ukázalo se, že tak rychle jak vodu do těla přijmete, ji i vyloučíte. Přesněji řečeno, zatímco po vypití vody musíte brzy na toaletu, u mléka tomu tak není. Tělo musí nejdříve vstřebat bílkoviny a další látky, což mu trvá déle – mezitím ale vstřebá spoustu cenných látek. Jeho schopnost hasit žízeň je navíc velmi vysoká.