Vývar se často kazí už po 30 minutách: Držte se těchto jednoduchých kroků a vydrží klidně půl roku
Věděli jste, že se vývar může zkazit již během samotného vaření? K tomu často dochází v důsledku několika chyb, kterých se mnozí nevědomky dopouštějí.
Připravit dobrý vývar není nijak složité, udržet ho ale dlouho čerstvý už vyžaduje jisté znalosti. Leckdy se dokonce stává, že se zkazí již během samotného vaření, a tak se celé vaše snažení vůbec nevyplatí. Na co je třeba si dát pozor?
Veškeré potraviny řádně očistěte
Při přípravě potravin na vývar si spousta lidí neláme hlavu s tím, aby je pečlivě očistila. Domnívají se totiž, že vysoká teplota při vaření veškeré bakterie spolehlivě zničí. To ale nemusí být ve všech případech tak úplně pravda.
Vždy si dejte na čas a každé z ingrediencí se řádně věnujte. Prohlédněte si, zda zelenina, kterou budete do hrnce dávat, není nijak nahnilá a je zcela ve stoprocentním stavu. U mrkve a celeru poznáte na první pohled, zda jsou v pořádku. U cibule to ale tak zřejmé být nemusí. Vždy se proto vyplatí spolehnout se nejen na zrak, ale také na čich. K rozkrojené cibuli přivoňte, a pokud se vám její vůně jakkoliv nezdá, raději sáhněte po jiném kusu. Zeleninu také opláchněte pod tekoucí vodou a zbavte ji veškerých nečistot.
Nezapomeňte omýt také kosti a maso. Vždy veškeré komponenty krájejte na čisté pracovní desce a pracujte s výhradně dokonale umytým náčiním.

Zásadní je teplota
Teplé prostředí je ideálním místem pro množení bakterií. A protože snad každý ví, že vývar je třeba táhnout a ne vařit, málokdo pracuje při jeho přípravě s vysokými teplotami. Jenže kvůli tomu je teplota vody, ve které se všechny ingredience vaří, leckdy až příliš nízká.
Je třeba mít na paměti, že se bakterie množí mezi 5-60°C, a tak je třeba zapnout sporák na vyšší výkon. Pokud byste vývar vařili například při 60 °C, už za 30 minut by se z něj stal pokrm plný nebezpečných bakterií.
V ideálním případě byste měli vývar vařit při 85-98 °C. Díky tomu budete mít jistotu, že žádné bakterie v hrnci nepřežijí a zároveň nebude vývar zakalený. Nebojte se při vaření vývaru použít i kuchyňský teploměr, pokud jím disponujete.
Aby vývar nezkysnul
Jakmile je vývar hotový, ještě není zcela vyhráno. Důležitý je také způsob, jakým jej budete uchovávat, aby vydržel do dalšího dne a stále byl chutný a bezpečný ke konzumaci.
Po uvaření je třeba jej co nejrychleji dostat do chladničky. Zapomeňte však na to, že byste do ledničky strčili hrnec horkého vývaru. Tím by došlo k narušení procesu chlazení v ledničce a také ke kondenzaci páry, která by v chladničce vytvořila ideální prostředí pro množení bakterií.
Zároveň ale nenechávejte vývar vystydnout na kuchyňské lince delší dobu. V nejlepším případě jej rozlijte do menších misek, ve kterých se proces chlazení urychlí. Případně hrnec přikryjte poklicí a dejte jej v chladném počasí na balkon. Jakmile z něj přestane stoupat pára, můžete ho přemístit do chladničky.
Zcela vychladlý vývar je možné rovněž uložit do mrazáku, kde vám vydrží až 6 měsíců. Vždy ho tak budete mít po ruce při dalším vaření.
Jak poznat zkyslý vývar
Pokud se při vaření vývaru dopustíte nějaké chyby, může se vývar rychle a snadno zkazit. Nemusí být vždy ale úplně jednoduché rozpoznat, že je nevalné kvality. Zaměřte se proto na několik faktorů, které vám pomohou odhalit, zda je vývar zkažený.
V první řadě se zaměřte na barvu. Je-li vývar zničehonic zakalený, přestože byl po uvaření krásně čirý, s největší pravděpodobnosti již začal kysnout. Napovědět vám může i vůně vývaru. V případě, že je nakyslá až nepříjemná, s vývarem se bohužel musíte rozloučit. Stejně tak učiňte ve chvíli, kdy se na jeho hladině při ohřívání začne tvořit nevzhledná pěna šedé či zelené barvy. Napovědět vám může i změna konzistence.
V žádném případě se nesnažte zápach zakrýt přidáním nejrůznějších bylinek a koření. Ty sice vylepší jeho vůni, avšak polévka bude stále nebezpečná ke konzumaci.
Zdroje: food.technifus.com, idnes.cz, aazdravi.cz