Krupicová kaše se prostě nemíchá. Nejde jen o vkus, ale má to logické důvody
Míchat či nemíchat krupicovou kaši? Tuto otázku si klade spousta lidí už od dětství, kdy se s tímto pokrmem většinou poprvé setká ve školce.
Míchání krupicové kaše je věc, která rozděluje národ podobně jako třeba ananas na pizze. Portál Univerzity Palackého v Olomouci dokonce na toto téma realizoval velkou anketu. A názory se jednoznačně přiklánějí k variantě nemíchat.
Jako smažák s kečupem
,,To, že někdo míchá krupicovou kaši vnímám asi podobně, jako když někdo jí smažák s kečupem. Ještě k tomu si ten kečup dá na smažák a ne vedle něj. Prostě je to špatně. Nemíchám, nikdy nebudu a nic mě k tomu nepřinutí. Musí být tak akorát hutná a řídká,“ odpověděl například v anketě Josef Hrbáček ze Slavkova u Brna.
Vypadá jako bláto
Radikální ve svém názoru byla Amálie Směšná z Olomouce. ,,Určitě krupici nemíchám, ani bych ji zamíchanou nesnědla. Ono to vypadá jako bláto.“ A tady uhodila pomyslný hřebíček na hlavičku, protože přesně to je jeden z důvodů, proč by se krupice neměla míchat. Zkrátka to jídlo potom vypadá nevábně. Moderní gastronomie přitom klade obrovský důraz na to, jak jídlo vypadá. Je to současný trend i díky tomu, že lidé si jídlo neustále fotí a dávají na sociální sítě. I takové relativně obyčejné jídlo, jako je krupicová kaše, lze naservírovat tak, že vypadá opravdu luxusně. Kuchaři takový plating dá spoustu práce a pokud pak člověk okamžitě jídlo zamíchá, celá snaha vyjde vniveč.

Co zamícháte, to už bude chutnat stejně
Vzhled ale není jediným důvodem, proč bychom krupicovou kaši neměli míchat. Tím druhým důvodem je chuť. Opět se podívejme na moderní gastronomii, kde se řeší chuť každého sousta, každé lžíce. Aby jídlo správně chutnalo a požitek z něj byl co největší, musíme mít jistotu, že se na lžíci dostanou všechny ingredience, které jsou dostupné a že se je tam člověk dá v množství, jaké mu vyhovuje.
Jako míchat brusinkový terč ve svíčkové
Pokud ale kaši jednoduše zamícháme, ztratíme vliv na to, jak nám bude dané sousto chutnat. Prostě se vytvoří jednolitá hmota, poměry jsou dané, jednoduše už bude jídlo chutnat pořád stejně. Ve skutečnosti je v gastronimii poměrně málo jídel, která je nutné okamžitě zamíchat dohromady, aby jejich chuť vynikla. Třeba u svíčkové na smetaně také málokdo rozmíchá do omáčky brusinky nebo šlehačku. Zkrátka jídlo bychom měli konzumovat spíše tak, jak nám ho šéfkuchař připravil.

Někdo si rád hraje
Nezapomínejme také na hravost. Lidé (a anketa to potvrzuje), mají krupicovou kaši spojenou s určitým rituálem, kdy jí nejen nemíchají, ale jedí od kraje ke středu. Je to samozřejmě věc vkusu, ale mnoho lidí na tento způsob nedá dopustit, kdy to nelepší je čeká uprostřed.
Letitá otázka vyřešena
Samozřejmě se sluší dodat, že ve skutečnosti nám nikdo nepřikazuje, jak krupicovou kaši jíst a žádný předepsaný bonton v této oblasti neexistuje. Pokud jste odmalička zvyklí si krupici míchat, asi váš názor tento článek nezmění a je to tak dobře. Na druhou stranu je dobré vědět, že letitá otázka, zda míchat či nemíchat, má svojí odpověď.
Zdroje: idnes.cz, pres.upmedia.cz,