Prodavač Tesca anonymně přiznal, odkud berou čerstvé rohlíky. Nákup si příště rozmyslím
Rohlíky patří mezi základní potraviny, které nakupujeme téměř denně. Málokdo však ví, jakou cestu musí urazit, než se dostanou do regálů supermarketů. Zákulisí dodávek pečiva v jednom z největších maloobchodních řetězců v České republice nám pod příslibem anonymity odhalil prodavač Tesca.
Už jste se někdy zamysleli nad tím, odkud se berou čerstvé rohlíky, které skoro denně končí ve vašem košíku? Ne všechny nutně pocházejí od producentů zvenčí nebo z polotovarů. Obchody si vyrábějí celou řadu pekárenského zboží samy. To je i případ Tesca.
„Naše prodejny mají často vlastní pekárny přímo v prostorách obchodu, což nám umožňuje doplňovat čerstvé výrobky průběžně během dne. Zákazníci tak mohou konzumovat pečivo krátce po upečení,“ prozradil nám anonymní zaměstnanec Tesca ze sektoru pečiva, kterého pro účely článku budeme označovat jako pana Ivana.

Hypermarkety s vlastní pekárnou
Pekárnou je vybaveno 45 hypermarketů po celé České republice. „Vyrábíme zde čtyřicet druhů pekařských výrobků ze sedmi druhů těst. Jsme ‚tradiční řemeslná pekárna‘ s velkým podílem ruční práce. Z naší produkce jsou oblíbené produkty z jemného kynutého těsta, jako jsou makovky a koláče, dále slané snacky nebo velikonoční a vánoční speciality. Na tyto sezóny zařazujeme do sortimentu prémiové máslové těsto. Zákazníci milují naše mazance a vánočky,“ uvedl v loňském rozhovoru s časopisem Pekař cukrář produktový ředitel společnosti Tesco pro Českou republiku Pavol Halász.
Tesco není jediné, které tento přístup uplatňuje. Provozem vlastních pekáren se pyšní například také řetězec Globus, kde pečivo vzniká od zadělání těsta přes vykynutí až po ruční zpracování. Poté ještě teplé putuje přímo do prodeje. Spotřebitelé tak mají záruku čerstvosti ráno, v poledne i večer.
Spolupráce s lokálními výrobci
Menší prodejny Tesca, které nemají pekárnu, spoléhají na širší síť dodavatelů. „Spolupracujeme s několika velkými pekárenskými společnostmi, ale také s menšími lokálními výrobci,“ odhaluje Ivan. Pohled na etiketu běžného tukového rohlíku jeho slova potvrzuje. Mezi dodavatele patří firma Adélka z Pelhřimova, PENAM z různých měst v republice nebo společnost United Bakeries.
Podobná praxe funguje také u jiných supermarketů.
Rozmrazování jako běžná praxe
Při nakupování pečiva jste si určitě někdy všimli, že část sortimentu pochází z rozmrazovaných polotovarů. „Některé zboží dopékáme z předpřipravených zmrazených polotovarů. Je to běžná praxe v celém odvětví. Umožňuje nám to nabízet široký výběr pečiva po celý den,“ vysvětluje Ivan.
V Tescu se to týká třeba populární cereální kaiserky, francouzské bagety nebo croissantu s párkem.

Zákazníci pečivo vlastní výroby oceňují
Někteří zákazníci přiznávají, že zjištění, odkud pečivo skutečně pochází, změnilo jejich přístup k nákupu.
„I když pečivo kupuji pravidelně, přistupovala jsem k němu vždy skepticky. Myslela jsem si, že se z většiny jedná o rozmrazené polotovary, a to včetně rohlíků. Že spousta prodejen si je peče sama a na pulty je dodává přímo z pece, bylo pro mě milým překvapením. Až půjdu příště na nákupy, už to budu vnímat úplně jinak,“ píše v diskuzi na sociální síti například paní Helena.
Další oceňuje, že pro poctivé čerstvé rohlíky nemusí chodit k pekařovi. „Potrpím si na čerstvé pečivo. Proto mám radost, že i supermarkety, do kterých nejčastěji chodím, mají své vlastní pekárny a já tak nemusím nakupovat na více místech. Vše najdu pod jednou střechou,“ pochvaluje si paní Kamila.