Naše babičky tohle české jídlo dělaly, když jim došly peníze. Dnes z něj šílí celá Amerika
V Česku se tohle jídlo dnes objevuje převážně jako příloha, nejčastěji k pikantnímu masu. Naše babičky ho dělávaly samostatně v dlouhém posledním týdnu před důchodem a Američané ho rádi pojídají k snídani. Víte, o čem je řeč?
Ať už zmiňovanému pokrmu u vás v rodině říkáte bramborák nebo cmunda, jak můžete slyšet především v oblasti jižních Čech, princip zůstává stále stejný. Jedná se zkrátka o smaženou placku ze strouhaných brambor s cibulí a česnekem.
Brambory se na našem území začaly ve velkém pěstovat ve druhé polovině 17. století, a to konkrétně po Sedmileté válce. Již krátce poté z nich lidé začali připravovat placky, a tak slovo „bramborák“ s největší pravděpodobností vzniklo právě tehdy, stejně jako jeho další regionální obdoby. Na Plzeňsku se tak například bramboráků říká „vošouch“, zatímco na jižní Moravě existuje zase pojem „křápanec“.

Dnes bramboráky používáme jako přílohu
Poměrně krátkou dobu, asi padesát let, existuje také recept na takzvanou cmundu po Kaplicku, jehož název odkazuje na jihočeské město Kaplice. Vynálezcem tohoto pokrmu je kuchař Oto Kořínek, který tradiční recept na bramborák doplnil o další ingredience, například uzené maso nebo kyselé zelí.
Dnes si bramboráky doma připravujeme spíše málokdy. Poměrně často je ale můžeme koupit ve stánku s rychlým občerstvením třeba na festivalech, poutích a dalších kulturních akcích. V hospodách je zase populární katův šleh, neboli pikantní směs masových nudliček se zeleninou, ke které se jako příloha podávají právě bramboráky.
V Americe frčí jiné bramborové placky
V posledních letech můžeme v některých fast foodech narazit na pokrm zvaný hash brown, který může na první pohled bramborák připomínat. Jsou v nich ale poměrně zásadní rozdíly. Do bramboráku se totiž přidává mouka, vejce, majoránka, cibule a česnek. Hash browns jsou však pouze placky ze strouhaných brambor se solí a trochou tuku na opečení.
Termín „hash brown“ pochází pochopitelně z angličtiny, a to konkrétně pojmu „hashed brown potatoes“. Přeložit bychom ho mohli jako dohněda opečené sekané brambory.
Zmíněná pochoutka pochází z Ameriky a na jídelních lístcích se začala poprvé objevovat v 80. letech 19. století. Podávaly se nejčastěji jako příloha k snídani, a to například k vejcím, slanině nebo párkům. Dnes už se ale objevují také jako příloha k masu, samostatné rychlé občerstvení nebo i doplnění vegetariánských pokrmů.
Neexistuje pouze jeden správný způsob, jak je připravit. Někdo je má raději tenké a křupavé, někdo si potrpí na silnější placičky, které mají křupavou krustu na povrchu, zatímco uvnitř zůstávají vláčné. Pokud jste hash browns nikdy neochutnali a fast foodům příliš neholdujete, není jednodušší možnost, než si je zkusit připravit sami doma. Recept skutečně není složitý a lze si tak představit, že jej pod dozorem zvládne třeba i dítě.

Jak na to:
- Brambory je nejprve nutné oloupat a poté nahrubo nastrouhat. Dále z nich pečlivě vymačkejte přebytečnou vodu přes papírovou utěrku nebo plátýnko. Díky tomu budou hash browns skutečně křupavé.
- Pro dochucení se obvykle přidává pouze sůl a pepř. Pokud ale budete chtít, můžete zkusit také bylinky, česnek nebo cibuli.
- Nyní vytvořte menší placičky, případně můžete veškerou hmotu rovnoměrně rozprostřít po pánvi a vytvořit pouze jednu velkou placku.
- Na smažení budete potřebovat tuk. Nejvíce se doporučuje kombinace másla i oleje. Smažte na středním plameni. Jakmile placička zezlátne, opatrně ji obraťte.