Umělé maso: V budoucnu bychom si mohli pochutnávat na uměle vypěstovaném hybridu rýže a masa

Gurmáni budou možná v budoucnu jíst rýži s vyšším obsahem masného tuku. Vědci z Yonsei University v jihokorejském Soulu totiž představili nový, laboratorně vypěstovaný masný výrobek, který představuje rýže s hovězími buňkami, informuje web Science News.

Rýže funguje jako živná půda pro růst tukových a bílkovinných buněk. Dohromady tyto složky tvoří hybrid rýže a masa, který se zabarví do růžovo hnědé kaše.

Chutnala výborně, „oříškově a trochu sladce“, říká Sohyeon Park, chemický inženýr z Yonsei University v jihokorejském Soulu. Podle něj není laboratorně vyrobená hovězí rýže ještě připravena na podávání k večeři, ale jednoho dne by to mohla být alternativa, která nabídne udržitelnější způsob konzumace masa.

Současné metody produkce masa zahrnují chov skotu, který vyžaduje rozsáhlé plochy pastvin a každoročně vypouští do ovzduší více než 100 milionů tun metanu. Vědci se domnívají, že hledání způsobů, jak se vyhnout chovu hovězího dobytka, může být pro životní prostředí lepší. Mezi možné alternativy patří chov cvrčků a výměna masa za fermentované spory hub.

Laboratorně pěstované maso je další způsob, jak nahradit živočišné bílkoviny. Park a jeho kolegové v laboratoři nanesli na rýžová zrna rybí želatinu a enzymy a poté do každého zrna přidali hovězí buňky. Rybí povlak pomohl bílkovinným buňkám přilnout k zrnům rýže a růst uvnitř nich. Rýže nabízí trojrozměrnou strukturu, na které se buňky mohou držet, podobně jako vinná réva šplhající po mříži. Tato struktura dodává kultivovaným buňkám větší pevnost, říká Park. Samotné buňky rostou v tenkých, plochých vrstvách.

Z nutričního hlediska je hybridní rýže spíše šumák než steak, protože obsahuje jen o 8 % více bílkovin než běžná rýže. Park však doufá, že se mu podaří toto číslo zvýšit tím, že do každého zrnka dokáže přidat více hovězích buněk. Rýže původně nebyla v jeho hledáčku; ale zrna se překvapivě osvědčila, říká. Navíc jsou levné, výživné a již nyní oblíbené – je to surovina na jedničku.

Zdroj: Science News