Konec plastového odpadu? Vědci vynalezli celulózový ochranný obal na ovoce a zeleninu

Plastové obaly jsou velmi nešetrné a mají negativní dopad na ekosystémy Země, na kterých jsme závislí. Většina plastového odpadu končí na skládkách nebo v přírodě.

Mnoho prodejců hledá způsoby, jak se obejít bez plastových obalů na potraviny. Maloobchodní řetězec Lidl ve Švýcarsku a vědci ze společnosti Empa vyvinuli ochranný obal na ovoce a zeleninu na bázi obnovitelných surovin, napsali na webu sustainablebrands.com.

Povlak se vyrábí z takzvaných výlisků – vymačkaných slupek z ovoce a zeleniny. Podle vědců může projekt snížit množství obalů a zabránit plýtvání potravinami. Navíc udrží ovoce a zeleninu výrazně déle čerstvé.

Vývojem tohoto celulózového povlaku strávili vědci v laboratoři Empa více než rok. Při testování s banány tato vrstva prodloužila jejich trvanlivost o více než týden. Gustav Nyström, vedoucí laboratoře Empa, by v budoucnu rád těmito bio povlaky nahradil obaly na bázi ropy.

Tento nový materiál byl vyroben zpracováním výlisků na vláknitou celulózu. Ten se buď nastříká na ovoce nebo se na výrobek natře jako krém, který lze poté snadno umýt. Navíc se dá i konzumovat bez újmy na zdraví. Pro spotřebitele je totiž neškodný.

Potenciál celulózových povlaků zatím ještě není plně využit, existuje například možnost přidávání dalších látek, jako jsou vitaminy nebo antioxidanty.

Zdroj: sustainablebrands.com