Tohle je nejlepší ovoce na světě pro diabetiky, které čistí játra. Češi ho skoro nejedí
Cukrovce se přezdívá „sladká nemoc“. Této nemoci se obvykle předepisuje i jasně stanovená dieta. Ovšem jen ta na odstranění cukrovky nestačí. Strava však hraje při diabetu velkou roli. Příjem vhodných potravin může zásadně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Diabetici ale mohou jíst určitý druh ovoce, který nejen že snižuje inzulinovou rezistenci, ale také podporuje funkci jater.
Jídelníček cukrovkáře obsahuje pestrou a vyváženou stravu a také co možná nejmenší množství rychlých cukrů. Jste-li diabetik, naučte se co nejrychleji správně stravovat, pravidelně jíst a hlavně sledovat složení všech potravin, které si k jídlu připravujete. Jezte po třech hodinách, vyvarujte se smaženým pokrmům a průmyslově zpracovaným pochutinám.
Co je vhodné jíst a nejíst při cukrovce
Lékař vám při cukrovce nemůže nařídit dietu, ale rozhodně vám ji doporučí. Je to totiž prostředek ovlivňující váš kvalitní život. Diabetická strava ale vůbec nemusí být nudná, stereotypní nebo chuťově nezajímavá. Naopak. Sami se možná podivíte, jak dobře může chutnat i potravina, která neobsahuje žádný cukr. Dejte novému a zdravějšímu jídelníčku šanci a objevujte nové chutě.
Diabetici si musí v obchodě vybírat zejména ty potraviny, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Mezi vhodné jídlo tedy patří hlavně čerstvá zelenina, ovoce s nízkým obsahem cukru, libové maso a ryby, celozrnné pečivo a ořechy. Vyhnout byste se pak měli hlavně tučným jídlům, fastfoodu, bílému pečivu a samozřejmě alkoholu. Dnešní trh ovšem nabízí i spoustu sladidel, které jsou vhodné pro diabetiky. Nemají vliv na hladinu krevního cukru. Mezi ty nejznámější patří hlavně stévie nebo erytritol.
Ovoce zakázané není, jen si dobře vybírejte
I diabetik si může vychutnat voňavé ovoce a nemít přitom strach, že to s jeho zdravím zamává. Vybírejte v obchodě ale jen ty druhy, které obsahují nízké množství cukru. Jsou to vesměs bobuloviny jako jahody, borůvky, maliny a ideálně pak jablka, kiwi a grapefruity. Jako zcela nevhodné se ke konzumaci označují banány, ananas, hroznové víno a mango. Tyto druhy ovoce totiž obsahují vysoké množství cukru.
Tím nejlepším řešením pro cukrovkáře je zařadit si do jídelníčku grapefruity a toto ovoce smí jíst dokonce každý den. Grepy obsahují naringenin, který chrání játra před poškozením a také podporuje jejich funkci. Grep má nízký glykemický index, snižuje inzulínovou rezistenci a pro jeho lehkou kyselost je vhodný hlavně do salátů. Toto ovoce navíc pomáhá odbourávat v těle tuk a potlačuje jeho zpětné ukládání. Je to právě složka zvaná naringein, která je podle vědců z University of Western Ontario velmi účinnou látkou a která by se mohla stát novým lékem obezity zvláště u lidí trpících diabetem typu 2 a kardiovaskulárními chorobami.
Prevencí diabetu je zdravý životní styl, říká lékařka
Každý rok nemocných na diabetes v Česku přibývá. Podle lékařky Michaly Pelikánové je to způsobeno hlavně nezdravým stylem života. „Nadměrná konzumace nezdravého jídla totiž vede k nadměrné hmotnosti,“ uvádí a dodává, že nadměrná hmotnost pak vede k rozvoji inzulinorezistence a poruše správného zpracování cukrů v těle, což vyvolá, dříve či později, cukrovku druhého typu. Existují tedy dva druhy cukrovky. Diabetes mellitus 1. a 2. typu mají sice podobný název, ale jedná se o naprosto dvě rozdílné nemoci. Obě však mají ve výsledku jeden stejný rys – zvýšenou hladinu cukru v krvi. Varovat vás může častější únava a velká žízeň, kterou trpíte pravidelně každou hodinu. Právě to jsou příznaky nemoci zvané cukrovka. K diagnóze diabetu stačí krevní odběr, který určí výši glykémie, případně zátěžový glukózový test. Pokud vás tedy trápí podobné příznaky, na nic nečekejte a vydejte se ke svému praktickému lékaři na preventivní ošetření.
Když tuky, tak zdravé
Všechny tuky nemusí nutně představovat zlo. Diabetici by si měli do svého jídelníčku zařadit zejména zdravé tuky jako jsou rostlinné oleje. Ty najdete zejména v rybách. Ideální je tedy losos, tuňák, sardinky a pstruh. Rostlinné tuky jsou navíc bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které snižují riziko aterosklerózy. Potrápí-li vás v noci hlad nebo chuť na něco dobrého, připravte si do kuchyně misku s trochou ořechů a semínek. Skvělá je také nakrájená syrová zelenina (mrkev, řapíkatý celer, kedlubna), kterou si můžete dopřát s trochou zakysané smetany. Tato pochoutka je zdravá a velmi chutná. Pamatujte také na dostatek přiměřeného pohybu, který pomáhá udržovat kondici i váhu a díky tomu snáz udržuje chorobu v normě.