Neuvěřitelně levné luštěniny, které obsahují spoustu železa: Ideální pro ty, kdo chtějí zdravé srdce po 50
Luštěniny obsahují různé množství minerálů a vitamínů. Jsou to jedny z nutričně nejkomplexnějších potravin. Najdeme v nich bílkoviny a vlákninu, díky čemuž dokonale zasytí naše tělo Působí protizánětlivě a jsou i skvělou prevencí před vznikem rakoviny. Jeden druh luštěnin dokonce příznivě působí i na lidské srdce.
Proč by luštěniny neměly chybět v našem jídelníčku? Přináší lidskému tělu celou řadu zdravotních výhod. Jsou bohatým zdrojem vitamínů nabízí širokou škálu nejrůznějších živin: kyselinu listovou, vitamín B6, vitamín C, hořčík, draslík a zejména železo. Největším zdrojem železa je mezi luštěninami čočka. Je to právě železo, které je doslova nezbytné pro transport kyslíku v krvi a celkovou energetickou produkci. Chcete-li mít zdravé srdce i po padesátce? Zařaďte čočku co nejdříve do svého jídelníčku. Tělo vám za to poděkuje.
Je přirozeně bezlepková a chrání srdce
Čočka je doslova zázrak mezi potravinami. Je stejně jako ostatní luštěniny přirozeně bezlepková a patří mezi suroviny, které lidé pěstovali už od pradávna. Populární je zejména v asijských zemích a snad nejoblíbenější je v Nepálu, kde patří do každodenních receptů místní kuchyně. Protože obsahuje velké množství železa a kyseliny listové, působí preventivně na onemocnění srdce. Navíc pomáhá i při chudokrevnosti. Jestli si ale v obchodě čočku kupujete, možná jste natrefili na více druhů a teď přemýšlíte, který z nich je pro vaše zdraví nejlepší. Je to jedno! Všechny druhy čočky jsou plné vitamínů. Rozdíl mezi některými typy je ten, že např. červenou čočku nemusíte předem namáčet.

Někdo se jí může bát, je to ale zbytečné
V Česku patří čočka mezi nejoblíbenější luštěniny hlavně pro to, že je cenově nejdostupnější. Je levná a zasytí celou rodinu. I tak se jí lidé bojí jíst, a to z důvodu nadýmání, což je její vedlejší efekt. Je pravda, že z tohoto důvodu může být čočka trochu zákeřná. I s tím se však dá bojovat. Luštěniny obsahují nestravitelné oligosacharidy, které je tělo schopné rozložit až v tlustém střevě. Tam se do nich pustí střevní mikroflóra, ale jejich rozklad provází vznik plynů. Právě proto můžeme po konzumaci čočky pociťovat trávicí potíže a nepříjemnou plynatost. Tím, že však čočku před vařením necháme naloženou ve vodě, odstraníme z ní až 40 % procent přítomných oligosacharidů a z nich plynoucí problémy.
Čočka by tedy měla být rozhodně součástí vašeho jídelníčku, a to zvlášť pokud je vám více než padesát let. Pomáhá snižovat tlak a zároveň také přispívá ke snížení hmotnosti. Snižuje totiž celkový příjem potravy a opravdu velmi rychle člověka zasytí. Pomůže také udržovat stabilní hladinu cukru v těle a tím se zase snižuje nebezpečí obezity. Ta je rizikovým faktorem k onemocnění srdce. Čočka je skutečně skvělou superpotravinou a odborníky je doporučeno ji konzumovat alespoň dvakrát týdně.

Jaké druhy čočky v Česku známe a používáme? Mezi tu nejznámější patří čočka hnědá a také tmavozelená. Najdeme ji v každém běžném obchodě. Ve zdravé výživě se setkáváme i s čočkou červenou, zelenou nebo černou (beluga). Ta má ze všech druhů nejvyšší nutriční hodnotu. Na 100 gramů má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci.
Na železo je bohatá i čočka červená. Obsahuje také škroby, které se pomalu vstřebávají a umožňují rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. Díky tomu je červená čočka vhodná například jako rychlá odpolední svačina. Připravit si ji můžete ve stylu rizota s opečenou zeleninou a sýrem. Lahodná je také v kombinaci s rajčatovou omáčkou a houbami.